<$BlogRSDUrl$>

dissabte, d’abril 15, 2006


La piramidemania arriba a Bòsnia

Credulitat i esperança de negoci

La petita ciutat de Visoko, a uns 30 quilòmetres de Sarajevo, guarda el secret de la primera piràmide europea construïda per una civilització desapareguda, assegura Semir Osmanagic, un investigador bosnià resident ara als EUA, que avui inicia les labors d'excavació per a provar la seva hipòtesi.

"Tenim onze proves de fiar que la muntanya Visocica és en realitat una colossal piràmide de pedra, la primera d'Europa, i que, a més, hi ha altres quatre construccions piramidals a la vall", explica Osmanagic.

L’investigador assegura que les fotografies preses des de satèl·lits mostren una geometria regular de la muntanya Visocica i de les quatre elevacions a la vall.

"Totes aquestes construccions tenen forma de triangle, dels costats iguals, de caràcter d'escala, amb terrasses al cim, i estan regularment orientades cap als quatre punts cardinals", diu Osmanagic, en insistir que en la naturalesa no hi ha formes tan geomètricament regulars.

Explica que les anàlisis de les fotos preses per radars mostren l'existència de corredors rectangulars dins de la piràmide del sol. "El complex de túnels subterranis a la vall enllaça a totes les piràmides entre si, com és el cas a Egipte, o a Mèxic", assegura Osmanagic (a la foto).

.
Excavacions inicials realitzades aquests divendres haurien revelat una estreta entrada al que podria ser una xarxa subterrània de túnels. Un equip de rescat d'una mina de carbó de la zona, examinà el túnel de 3,8 km de llarg, al costat de geòlegs i arqueòlegs. Trobaren dues interseccions amb altres túnels que es dirigien cap a l'esquerra i a la dreta. La seva conclusió és que eren artificials. "Definitivament, açò no és una formació natural", digué el geòleg Nadja Nukic.


Osmanagic, que des de fa 15 anys viu en Houston (EUA), es dedica a la investigació d'antigues civilitzacions, i ha escrit una desena de llibres sobre els seus treballs. A més, ha escrit la seva tesi doctoral sobre la civilització Maia després d'una detallada investigació que suposà la visita a unes 50 ciutats a Guatemala, Mèxic, Hondures i Salvador.

La vall de les piràmides bosnianes

Osmanagic ha establert una fundació especial que s'ocuparà de les labors d'excavació i segons assegura, de la permanent protecció del "vall de les piràmides bosnianes com a monument arqueològic més important d'Europa".

Les excavacions en Visoko duraran fins a octubre pròxim. En aquesta ciutat regna una autèntica febre per l'esperança que un descobriment arqueològic sensacional podria portar profits incalculables a la zona.

Reclam turístic

Diversos restaurants ja s'han posat el nom de "Piràmide del sol", i en ells els visitants poden trobar plats en forma triangular, com se suposa són els piràmides de Visoko. Fins i tot les pizzes en pizzeries locals són triangulars.

A les nombroses places de la ciutat s'ofereixen records de ceràmica, sabatilles, samarretes i banderoles amb suposada imatge de la piràmide local.

Recentment ha augmentat considerablement el preu del terreny en les proximitats de la muntanya Visocica, i alguns dels propietaris de la terra de la zona ja han començat a cobrar el "peatge" als curiosos visitants que volen veure de prop el lloc que un dia pot arribar a ser famós.

El director del museu local, Senad Hodovic, que sonà suport immediatament la hipòtesi d'Osmanagic, assenyala que l'existència de les piràmides és "l'oportunitat del segle" per a desenvolupar la ciutat.

No obstant això, els arqueòlegs bosnians consideren que tota aquesta teoria manca totalment de fonament i que les ruïnes de pedra en Visocica són les restes de la fortalesa medieval dels reis de Bòsnia. Aqueixa fou construïda sobre les ruïnes d'un lloc de vigilància romà que al seu torn havia estat construït damunt d'un antic assentament.

Escèptics

"Hi ha gent que creu que Déu no existeix, i per què llavors no hi hauria els que creuen que en Visoko no hi ha piràmides", comenta Hodovic aquestes opinions.

Els membres de l'esmentada fundació es neguen de moment a comentar qui i quan pogué haver construït les piràmides en Visoko, en ple centre de Bòsnia.

"Esperem que quan entrem a l'interior de la piràmide, quan trobem matèries orgàniques, ossos humanes restes dels constructors de les piràmides, podrem donar respostes a aqueixes preguntes", diu Osmanagic.

"Una vegada que els científics d'altes esferes accepten el fet que hi ha el vall bosnià de piràmides, nosaltres contestarem qui, quan, com i per què les construí", conclou l'investigador.
Agències


This page is powered by Blogger. Isn't yours?