<$BlogRSDUrl$>

dilluns, d’abril 17, 2006

Augmenten les falses alarmes per rumors i llegendes urbanes al barcelonès
La seguretat té un nou enemic. Es tracta dels rumors i llegendes urbanes que circulen a través del correu electrònic i dels missatges del telèfon mòbil i també mitjançant el tradicional, i més perillós, boca-orella. En els últims mesos, les bandes imaginàries de segrestadors de nens i de violadors que marquen les víctimes amb l'anomenat somriure del pallasso han creat falses alarmes a diverses poblacions catalanes.
Una nena perd de vista la mare a la sortida de l'escola, una senyora amb discapacitat mental la intenta socórrer però la menuda s'espanta i surt corrents cap al col·legi. Aquest cas real va ser l'origen d'un rumor sobre una banda de segrestadors de nens que durant setmanes va atemorir Sarrià-Sant Gervasi. Una falsa alarma que fins i tot es va portar al plenari del districte i va obligar l'escola del carrer Mandri a contractar seguretat privada i als Mossos d'Esquadra a fer una nota de desmentiment.

Origen real
El sociòleg mexicà Francisco Javier Cortazar, autor de l'estudi Rumores y leyendas urbanas en Internet, explica que l'efectivitat d'aquest fenomen és que no és "ni totalment fals ni totalment veritat", ja que els rumors i llegendes urbanes tenen un origen real adobat amb dades inventades.
Les bandes imaginàries de segrestadors també han atemorit famílies de Granollers o Badalona. A Santa Coloma de Gramenet, el rumor presentava variacions i els delinqüents eren dones romaneses que no volien cap rescat sinó fer servir els nens per pidolar.
En aquest sentit, Cortazar destaca que una altra peculiaritat del fenomen és "la por a l'estranger" i per això circula, especialment a Internet, un rumor sobre bandes de joves d'origen llatinoamericà que condueixen de nit sense els llums encesos del vehicle per escollir les víctimes del seu ritu iniciàtic. "Qui els alerti, morirà", segons el text que també té versió en català.
Una altra llegenda urbana que ha col·lapsat els telèfons dels Mossos al Maresme ha estat la suposada acció d'uns joves que fan escollir a les víctimes entre la violació o el somriure del pallasso, que consisteix a tallar les comissures dels llavis. Aquest és un dels rumors més antics i, segons les versions, els agressors són skins o, de nou, joves d'origen llatinoamericà.
Tot i que les llegendes urbanes adverteixen de delictes molts greus, els ciutadans li atorguen una gran credibilitat. Una de les raons és l'aparent oficialitat dels mails.
Va passar en el cas dels segrestos de nens a Santa Coloma, quan des d'una guarderia municipal van reenviar el correu electrònic amb el rumor i, per tant, es rebia amb el membret de l'Ajuntament, segons destaca un portaveu dels Mossos.

Citar la policia
Una altra de les vies per donar veracitat a les llegendes urbanes és dir que la policia en té coneixement però que ho vol amagar per no crear inseguretat. Davant l'augment de falses alarmes, els Mossos d'Esquadra estudien l'adopció d'un protocol d'actuació davant d'aquests casos.
Des de l'anonimat, hi ha qui ha posat un toc d'humor a la inseguretat creada per les llegendes urbanes i, des de fa un dies, circula un rumor que adverteix que unes noies aborden els conductors en el pàrquing d'un conegut centre comercial per distreure'ls amb diversos jocs eròtics abans de robar-los la cartera.


Laura Nicolás, Avui

This page is powered by Blogger. Isn't yours?