<$BlogRSDUrl$>

dimarts, de març 07, 2006

L’acupuntura ataca de nou

Dos estudis mèdics alemanys sobre recentment publicats presenten a l’acupuntura com eficaç per a prevenir les migranyes i alleujar la lumbàlgia. Curiosament, una acupuntura lleu, més superficial i en localitzacions que no es corresponen amb els punts d'acupuntura clàssics també resultaria analgèsica.

Encara que la teràpia oriental ve proposant-se des de fa temps per a tractar múltiples trastorns, la veritat és que no hi ha cap prova de la seva eficàcia. Segons la medicina xinesa, els efectes terapèutics de la teràpia se deuen al fet que les agulles, en col·locar-se en determinats punts, redirigeixen l'energia vital (ki). Suposadament, el bloqueig d'aquest flux vital és el que està ocasionant el dolor.

La medicina occidental, per la seva banda, ha vist que la col·locació de les agulles pot estimular l'alliberament d’endorfines, que són analgèsics que produeix el propi organisme i que poden alleujar alguns mals temporalment.. Encara que ens molts casos l’efecte placebo és el més important.

La investigació sobre la lumbàlgia que acaba de veure la llum forma part d'un gran projecte realitzat a Alemanya, iniciativa del Comitè Federal de Metges i Asseguradores Sanitàries d'aqueix país, que decidí posar en marxa diversos assaigs clínics per a valorar com funciona en la migranya, l'artrosi i el dolor d'espatlla. En el fons hi ha poderosos interessos econòmics.

En el número de febrer de la revista 'Arxives of Internal Medicine' (1) es publiquen els resultats de la teràpia oriental aplicada a la lumbàlgia. Segons els autors, després d'estudiar a gairebé 300 pacients que reberen durant vuit setmanes sessions d'acupuntura, 12 sessions de 30 minuts, una acupuntura placebo o cap intervenció, els pacients que havien seguit la primera opció estaven millor.

El 54% dels pacients del primer grup obtenia una resposta (enfront del 39% i 15% dels voluntaris dels altres dos col·lectius) i, com mitjana, en finalitzar les sessions les seves molèsties havien disminuït 29 punts en una escala de dolor (enfront de 24 i 7, respectivament).

"En total, els resultats [d'aquests assaigs] suggereixen que els pacients amb dolor crònic es beneficien de mode rellevant de l'acupuntura, encara que una part important, la majoria o tots els efectes depenen de factors diferents a la correcta col·locació de les agulles, cosa que realment tira per terra la base de l’acupuntura.

I és que, curiosament, els pacients que rebien l'acupuntura falsa (les agulles es col·locaven superficialment, en localitzacions que no es corresponien amb els punts d'acupuntura clàssics i no es manipulaven) també milloraven.

De fet, encara que el dolor tendia a ser lleugerament menor en el grup de l'acupuntura ortodoxa, la veritat és que els efectes de l'acupuntura clàssica o l'heterodoxa no diferien en el principal propòsit de l'estudi, que era la intensitat del dolor no sols en finalitzar el tractament, sinó també 18 i 44 setmanes després. Es a dir, que segons els autor l'acupuntura falsa també pot tenir efectes analgèsics.

Quasi paral·lelament s’ha publicat un altre treball sobre la migranya. Deu sessions d'acupuntura o falsa acupuntura durant sis setmanes resultaven tan eficaços com els medicaments per a prevenir els atacs d'aquest tipus de mals de cap. El treball, en el que han participat més de 800 pacients, es publica, de moment, a l'edició a ''The Lancet Neurology' (2).

Els voluntaris, que abans de l'estudi sofrien entre dos i sis atacs mensuals, aconseguiren, segons els autors, reduir les seves molèsties una mitjana de 2,3 dies amb l'acupuntura, 1,5 amb l'acupuntura mínima i 2,1 dies amb els medicaments contra les migranyes. Els tres tractaments van ser eficaços segons els autors, que qualifiquen de sorprenent el fet que també l'acupuntura falsa tingués efectes beneficiosos.

______________________________

(1) "Acupuncture in Patients With Chronic Low Back Pain: A Randomized Controlled Trial"
Benno Brinkhaus; Claudia M. Witt; Susanne Jena; Klaus Linde; Andrea Streng; Stefan Wagenpfeil; Dominik Irnich; Heinz-Ulrich Walther; Dieter Melchart; Stefan N. Willich Arch Intern Med. Vol. 166 No. 4, pp. 382-472, February 27, 2006.


(2) "Efficacy of acupuncture for the prophylaxis of migraine: a multicentre randomised controlled clinical trial"
Diener HC, Kronfeld K, Boewing G, Lungenhausen M, Maier C, Molsberger A, Tegenthoff M, Trampisch HJ, Zenz M, Meinert R.
Lancet Neurology


This page is powered by Blogger. Isn't yours?