<$BlogRSDUrl$>

diumenge, de març 26, 2006

La vergonya nacional catalana de la sanitat

4.500 oscurantistes passaran un examen

Els més de 4.500 terapeutes que es calcula que exerceixen a Catalunya alguna tècnica guaridora naturista, oriental, complementària o alternativa --així es defineixen-- deixaran d'actuar de manera alegal un cop quedi aprovat el decret que la Conselleria de Salut preveu que entri en vigor la tardor que ve.

Un examen, preparat amb l'assessorament d'experts en aquestes teràpies alternatives, acreditarà les qualitats dels que ja exerceixen l'acupuntura, les teràpies naturals, l'homeopatia o alguna de les múltiples tècniques manuals que passaran a tenir reconeixement oficial. Aquesta credencial, sense precedents a Europa, serà obligatòria per poder treballar en el sector.

Per la seva cotització al Ministeri d'Hisenda, a través de l'Impost d'Activitat Econòmica, se sap que tots aquests professionals atenen diàriament unes 300.000 persones a Espanya. Un 30% de la població catalana els visita de forma assídua, en especial els afectats per malalties cròniques, indica un estudi de la Conselleria de Salut. Un 63% dels malalts de càncer recorren a una o dues teràpies.

El decret de Salut explica que l'aplicació de les teràpies naturals "en cap cas" autoritza els seus practicants a assumir les funcions de metges i infermeres, una puntualització que no ha evitat el rebuig del Col·legi de Metges de Barcelona (CMB) al text legal.

REGULAR LA REALITAT

"La polèmica que ha sorgit davant el nostre decret no té cap base perquè no qüestionem la funció del metge --assegura Rafael Manzanera, director general de Recursos Sanitaris--. Estem regulant una realitat. A partir d'ara sabrem qui practica les teràpies naturals, amb quina formació i en quin tipus d'establiment, de manera que donarem seguretat als seus milers d'usuaris".

El diagnòstic clínic d'un malalt, afegeix Manzanera, és i seguirà sent patrimoni dels metges. "Els metges defineixen de quina malaltia es tracta i quin és el tractament adequat --prossegueix--. Però el concepte de diagnòstic és molt ampli: les mares l'apliquen als seus fills, les àvies l'han practicat sempre i, de la mateixa manera, un terapeuta naturista pot determinar què li anirà bé a un client amb dolor als genolls que està fart d'anar al metge".

La secció de metges acupuntors del CMB en discrepa. Considera que l'aplicació d'agulles sobre la pell, fonament de l'acupuntura, és "un acte quirúrgic" que, diuen, "gràcies al decret de Salut, podrà ser executat per persones sense coneixements mèdics adquirits en una universitat".

"Les agulles d'acupuntura penetren dos mil·límetres l'epidermis, menys que la inserció d'una arracada a l'orella. No és equiparable a una intervenció quirúrgica", respon Manzanera.

La Coalició de Terapeutes Naturals, en canvi, critica que Salut pretengui conferir un perfil sanitari a uns professionals que no admeten els paràmetres curatius de la medicina oficial.

El decret de Salut defineix el material i les condicions higièniques que han de reunir els centres de teràpies naturals, que hauran de constar en un registre. L'examen dissenyat per als terapeutes que ja exerceixen, molts d'ells des de fa diversos decennis, no pretén qüestionar la seva preparació, sinó certificar la seva professionalitat, expliquen els tècnics de Salut.

AVAL OFICIAL

Les escoles dedicades a la formació de futurs terapeutes, en canvi, sí que hauran d'assumir uns programes elaborats per l'Institut d'Estudis de la Salut, que recolliran els criteris d'origen d'aquestes pràctiques terapèutiques. La finalitat, resumeix Salut, és estendre l'aval oficial a practiques ja acceptades per la població. "Hi ha moltes formes d'entendre les persones, la malaltia, el diagnòstic i el tractament --afirma el decret--. Cada cultura relaciona aquests aspectes amb les seves tradicions, i fixa el seu criteri terapèutic".

Basat en una notícia de Àngels Gallardo a El Periódico de Catalunya


This page is powered by Blogger. Isn't yours?