<$BlogRSDUrl$>

diumenge, de març 12, 2006

Entrevista a Josep Maria Fericgla, un antropòleg esotèric


Tinc 51 anys. Nasquí a Barcelona i visc en el Montnegre. Sóc antropòleg, especialitzat en etnopsicologia, i he creat els Tallers d'Integració Vivencial de la pròpia Mort.

Estic solter i tinc una filla, Adriana (18 mesos). Els polítics són malalts mentals! Déu? És l'energia primordial que es manifesta en les distintes formes de vida, que són formes diverses de consciència- Quantes vegades ha mort vostè?

- Mor cada setmana.


- Com és això?

- Faig revisió completa de la meva vida. Mor i reneixo.


- No entenc.

- La por major és morir.

Això et frena, impedint-te obrir-te a nous espais existencials. T'impedeix viure plenament!

- I?

- Que aqueixa por pot superar-se.

- Sí? Com?

- Vivint la teva mort! Li perdràs la por, i llavors sí que viuràs plenament! Aprèn a morir.


- Però, on s'aprèn això?

- Ho han ensenyat durant mil·lennis moltes cultures en ritus iniciàtics. Sobre les seves pautes he elaborat un mètode per a occidentals.


- En què consisteix?

- Un cap de setmana en un lloc apartat, un allunyament del teu entorn habitual. Aïllat. Sense rellotge. Sense mòbil. No saps a quina hora menjaràs

. Es trenca la teva ordre habitual. I amb certes tècniques de respiració de ioga, xamàniques, sufís...: sense perdre la consciència, arribes a sentir el que sentiries si morissis en aqueix mateix moment.

- I què sentiria?
- Cada un viu la seva experiència: veus la pel·lícula de la teva vida, veus els teus nusos interns, els frens que et retenen.


- I com influirà això en mi?
- Unes 3.000 Persones han passat ja per aquest taller, i totes coincideixen que, després, viuen més intensament, i vine que l'amistat, l'amor... tot cobra una renovada llum!

- Me'l recomana?
- Si un 1% de la humanitat visqués aquesta experiència una vegada en la seva vida tot aniria millor. És la meva utopia.

- No sé si és modesta o ambiciosa.

- Solucionaria tantes coses. La violència, el vandalisme juvenil, el consum compulsiu de drogues...


- Quina pinta la mort en això?

- Tots tenim una pulsió de mort-regeneració, igual que la serp necessita mudar la seva pell. I els joves, més! Però com la nostra cultura no canalitza aqueixa pulsió amb rituals, s'expressa de mode patogen, en conductes compulsives!- Aqueixos caps de setmana sencers de alcohol, drogues i ´after´?

- Sí: són intents improvisats de ritual, mal tancats, insatisfactoris. Ara crearé tallers per a joves: serà un ritual iniciàtic amb el que posar ordre en la seva caos, que ajudi a reestructurar-se, a construir-se.- No sabem construir-nos?

- Caminem sense objectiu: hem oblidat el sentit de la nostra vida.

- Ah. Té un sentit, doncs?

- El té, per molt que la major part de persones ho hagi oblidat. Si et contestes a la pregunta "per a què estic aquí?", trobaràs el teu sentit.

- I si no sé contestar-me-la, què?
- Hi ha tècniques rituals per a ajudar-te a reconnectar amb la teva essència i així reconèixer-te, i sentir així el que està en la teva naturalesa, quin és el teu sentit.

- Quin és el seu, senyor FERICGLA?
- El que ja faig ara: encoratjar el renaixement de rituals iniciàtics.

- No era vostè un antropòleg?

- Sí, i per això em bolquí en l'etnopsicologia, l'estudi de com cada societat construeix la seva ment, i, per tant, com construeix el món.

- I què ha après respecte d'això?

- Tots naixem amb un potencial de capacitats que no ensinistrem , i queden inhibides. I això em portà a dissenyar tallers per a entrenar-les.

- A quines capacitats es refereix?

- L'empatia. La intuïció...

- Per a què serveixen?

- Per a entendre a l'altre. I per a captar la realitat de mode directe. Alguns pobles, com els xuar, les tenen desenvolupades en uns graus inimaginables per a nosaltres.

- Qui són els xuar?

- El poble amazònic que aquí coneixem com a camperols.

- Aqueixos que ingereixen aiahuasca?

- L'aiahuasca és només una ferramenta per a accelerar aqueixos estats de consciència: la usen per a visitar parents llunyans, veure si la seva dona els dóna el bot, trobar un gos extraviat...

- I funciona?
- He fet els meus experiments: des de la selva amazònica visití amb aiahuasca a amics de Barcelona... i constatí després que les visions eren encertades en un percentatge molt superior a l'atzar estadístic!

- I com s'explica això?

- L'aiahuasca ajuda a dissoldre conflictes interns i et centra en la teva essència. I, si estàs reconnectat amb el teu ser, estàs connectat amb tot.


- Sona molt místic.
- És real. Tot ser viu és una forma de consciència. Una col té consciència!

- Seriosament? Avui he menjat col.
- Si no, no sabria cap a on dirigir les seves arrels ni els seus fulles ! És només una consciència reactiva, no dialèctica, però una forma de consciència!

- Què més ensenyen els xuar?
- Que cada un té un lloc en la vida, i que cal ocupar-lo . Sense discutir. Si connectes amb la teva essència, el trobes. I tot presa sentit!

Víctor M. Amela, La Vanguardia


This page is powered by Blogger. Isn't yours?