<$BlogRSDUrl$>

diumenge, de març 19, 2006

El 'pitonís' del Nàstic

La salvació li va arribar del cel després de passar per un infern. Ara, set mesos després d'aquell malson, Massamba Lo, un senegalès de 39 anys, s'ha convertit en el gran pitonís dels seguidors del Nàstic de Tarragona. Les seves prediccions sobre els resultats de l'equip són infal·libles. Per ara ha encertat els últims sis pronòstics i fins i tot s'atreveix fer vaticinis de somni: "Inxaalà, Nàstic... Champions", diu Lo. Si el Vila-real està on està, per què no el club grana, que ha posat rumb a Primera Divisió. Per somiar, que no quedi.

Lo va arribar a Tarragona el 24 d'agost del 2005 després d'un viatge ple de peripècies i en què va estar a punt de deixar-hi la pell. Va trigar dos mesos a trepitjar terra marroquina després de marxar del Senegal, on va deixar la dona i quatre fills. Al país alauita, va pagar una mica més de 6.000 euros perquè una barca el portés, juntament amb altres subsaharians, fins a les Canàries. "Els van prometre una llanxa gran, però els van embarcar en una zòdiac robada de la Creu Roja amb un motor vell", explica Juan Carlos Martínez, Carlitos, president de la Federació de Penyes del Nàstic, que està tramitant els papers de Lo per poder donar-li feina al seu bar, el Petit Tarraco, seu de l'entitat.

Viure del 'top manta'

Tanta precarietat no feia presagiar res de bo. L'embarcació va naufragar a diverses milles de la costa de les Canàries i Lo, juntament amb altres immigrants, va ser rescatat per un helicòpter de la Guàrdia Civil. N'hi va haver d'altres que no ho poden explicar. Gràcies a un amic que viu a Salou, va poder aconseguir els diners per viatjar fins a Tarragona. "El vaig conèixer perquè venia pel bar venent discos compactes. Feia el top manta. Com que és un bon xaval, li donava dinar, sopar, i ell m'ajudava en la meva parcel.la", explica Carlitos, que va animar Lo a anar al futbol.

El que li va passar va ser un enamorament sobtat. Ara també és soci i no es perd ni un partit. Fins i tot ha viatjat amb l'equip en alguns desplaçaments gràcies a Carlitos, que segueix el Nàstic des dels 14 anys (ara en té 25) i viatja amb l'equip a tot arreu. "Aquest any només he deixat d'anar a Albacete i Gijón", explica mentre mostra amb orgull l'escut del club tatuat al braç dret.

El més inexplicable va començar a passar a principis de febrer. El Nàstic viatjava a Astúries per enfrontar- se a l'Sporting de Gijón i els aficionats no les tenien totes. L'equip acabava d'empatar a casa contra el Tenerife (0-0) i tot i que portava quatre triomfs consecutius a domicili, la por que es trenqués la bona ratxa era palpable. Vèncer lluny de casa és molt complicat i a Segona Divisió, on hi ha molta igualtat, encara més. Però les paraules de Lo van ser tranquil·litzadores: "Nàstic... ganar", va afirmar sense dubtar ni un instant amb el seu encara precari espanyol. I el Nàstic va guanyar: 0-1. Des d'aquell dia, ha encertat tots els resultats: cinc victò- ries i un empat, el de Llevant, on l'equip va comptar amb el suport de més de 2.000 aficionats.

La seva fiabilitat en la predicció ha arribat fins a l'extrem d'endevinar quan marcarà l'equip, com va succeir a Eibar. "Ens va assegurar que el Nàstic marcaria a la primera part a Ipurua i que a la segona meitat no hi hauria gols", recorda Carlitos encara al·lucinat pel do endevinatori de Lo, que a més a més es va endur els 50 euros de la porra del viatge.

El fax del divendres

El senegalès segueix tota una litúrgia per fer els seus pronòstics, que sempre són anunciats els divendres a la tarda, fins i tot a través de la televisió local. "No diu mai el resultat abans d'aquell dia", assegura Carlitos, que afegeix: "Cada divendres, al voltant de les set de la tarda, fa unes oracions i envia un fax al Senegal amb el partit del Nàstic. Diu que l'envia a un oncle seu. Després rep la resposta amb el resultat". Lo assenteix amb el cap mentre mira de seguir l'explicació del seu amic. "Ja fa sis setmanes que passa això, i la veritat és que estem una mica espantats", afegeix el president de les penyes, que avui estarà animant el seu equip a Ferrol. Carlitos està convençut que el Nàstic pujarà. "L'equip és molt compacte. Jugui qui jugui, ho fa bé", explica Carlitos, que lamenta les cinc derrotes encaixades a casa en la primera volta. "Imagina't on seríem ara amb aquests punts de més".

A Lo també l'han vist resar al Nou Estadi. "Algunes vegades el trobem al lavabo pregant abans del partit. Diu que demana ajuda a Al·là", explica Carlitos. Serà qüestió de no perdre la fe. Per al partit d'avui, Lo ha pronosticat un 1-2. Però passi el que passi, la Primera s'albira a l'horitzó.

Jordi Tió, El Periódico


This page is powered by Blogger. Isn't yours?