<$BlogRSDUrl$>

divendres, de març 17, 2006

Ara diuen que Einstein tenia raó. La part fosca domina l'univers

Un equip català comprovarà les dades presentades per la NASA


Fa uns 13.700 milions d'anys una gran explosió (Big Bang) va donar origen a l'univers. Però què ha passat en tot aquest temps? I, sobretot, quin és el futur de l'univers? Continuarà expandint-se o s'està comprimint i podem esperar un fenomen invers al Big Bang? Des d'ahir al vespre tenim més a prop la resposta a totes aquestes preguntes, amb la presentació dels nous mapes de la temperatura de la radiació còsmica de fons, del projecte Wilkinson de la NASA (WMAP).

La primera resposta és que l'univers s'està expandint de forma accelerada i continuarà fent-se gran de forma constant. Segona dada: l'univers és molt més complex del que podem imaginar a la major part dels humans. Albert Einstein va imaginar fa 95 anys que a l'univers hi ha més coses de les que podem veure o intuir. La teoria de la constant cosmològica ja apuntava la possibilitat que l'univers s'estigui expandint i continuï fent-ho de forma permanent. Per tal que això sigui possible, l'univers ha de contenir molta més matèria i energia de la coneguda i observada fins ara. Però fins fa poc això era rebutjat pels cosmòlegs. El problema d’aquesta branca científica és la dificultat per a recollir dades empíriques, cosa que no permet contrastar models teòrics de vegades fins a desenes d’anys després. Però no estem davant d’una pseudociència que no permet constatar mai cap fet i només és una tautologia basada en premisses errònies.

Les dades del projecte WMAP presentades ahir apunten que només el 4% de l'univers està format per la matèria ordinària que denominem àtoms. Més enllà de la nostra percepció, el 74% de l'univers l'integra una "misteriosa energia fosca" i el restant 23% és "la fins ara no identificada matèria fosca", segons la NASA.

La matèria fosca podria estar present a l'espai en forma de planetes flotant lliurement (fora de sistemes solars com el nostre) o com a estrelles de les denominades nanes marrons (matèria fosca calenta); però també és possible que una mena de matèria perduda estigui distribuïda a l'espai en forma de partícules massives que interactuen dèbilment (matèria fosca freda)

Explicar què és i on es troba l'energia fosca és més difícil. Els físics consideren que l'energia fosca es pot explicar amb equacions matemàtiques, però encara no han trobat exactament on pot amagar-se.

Un equip de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC-CSIC) analitza des d'ahir al vespre les dades presentades per la NASA per tractar de reproduir les anàlisis amb altres tècniques i intentar corroborar els seus resultats.

Basat en un article de Joaquim Elcacho de l’Avui


This page is powered by Blogger. Isn't yours?