<$BlogRSDUrl$>

dimecres, de febrer 08, 2006

Troben dotzenes d'espècies d'animals i plantes en una jungla de Nova Guinea

Però encara no hi ha confirmació independent

Amb un mes vivint a la jungla de Foja, al nord-oest de l'illa de Nova Guinea n'hi ha hagut prou per comprovar que el nostre planeta pot proporcionar encara moltes sorpreses. "És el paisatge més semblant al jardí de l'Edèn que es pot trobar a la Terra", ha explicat meravellat el científic Bruce Beehler, vice-president de l'organització Conservation International i codirector de la recent expedició a Foja, un projecte que ha aconseguit descobrir dotzenes de noves espècies d'animals i plantes.

L'expedició a Foja d'investigadors dels Estats Units, Indonèsia i Austràlia ha comptat amb la col·laboració i guia de membres de les tribus de Kwerba i Papasena que viuen més a prop d'aquest d'aquesta mena de paradís perdut. La informació donada a conèixer per Conservation International apunta que l'oest de Nova Guinea forma la jungla inalterada per l'home més important d'Àsia, amb gairebé 1 milió d'hectàrees de boscos humits plens d'espècies desconegudes o fins ara considerades en perill d'extinció. Si serveix de referència, el Parc Nacional d'Aigüestortes té 40.852 hectàrees.

Els investigadors van estar treballant a Foja durant el desembre passat, mirant d'ampliar les dades recollides fa 25 anys per l'equip dirigit per Jared Diamond en un territori muntanyós (a uns 2.000 metres d'altitud), cobert per la boira de forma gairebé constant.

"El primer ocell que vam poder observar des del nostre camp base era una espècie desconeguda", ha explicat Beehler. En concret, es tracta d'una espècie que s'alimenta de mel i té les galtes -sense plomes- de color taronja.

El segon dia de l'expedició, els investigadors van quedar sorpresos per la dansa nupcial interpretada a pocs metres de les seves tendes de campanya per un exemplar mascle de l'ocell del paradís Parotia berlepschi, una espècie descoberta al segle XIX que havia estat donada per desapareguda i sobre la qual es tenien molt poques dades. De fet, un dels elements que més ha facilitat la feina és el fet que els animals de Foja, aïllats com han estat sempre de l'espècie humana, no presenten cap instint de fugir davant la presència dels investigadors.

Entre els descobriments hi ha l'espècie de rododendre amb la flor més gran del món (15 centímetres de diàmetre), cinc noves espècies de palmeres, quatre espècies de papallones i una vintena de granotes desconegudes per a la ciència, entre les quals un exemplar de només 14 mil·límetres de llarg. Els experts també han pogut observar una espècie de cangur arborícola (el Dendrolagus pulcherimus) desconegut fins ara a Indonèsia.

Els investigadors consideren prematur parlar de noves expedicions al paradís perdut perquè la feina d'estudi de les espècies trobades ara pot tenir ocupat l'equip durant una llarga temporada. En qualsevol cas, els experts consideren que l'existència d'aquesta jungla verge és una riquesa que cal protegir amb la col·laboració de les organitzacions internacionals i les poblacions locals.
Joaquim Elcacho, AVUI


This page is powered by Blogger. Isn't yours?