<$BlogRSDUrl$>

dijous, de febrer 16, 2006

Especulacions esotèriques sobre el disseny antic de Ciutat

Ara que estan de moda els llibres d'enigmes històrics, de coneixements ocults i sectes invisibles, el món de l'arquitectura pot proporcionar molts elements per a fabular. Qui no coneix per exemple l'imaginari que s'ha teixit al voltant del Call de Palma. Aqueix barri jueu, situat en el cor de la ciutat, guarda les històries dels prestadors, les escoles de cartògrafs, els navegants, les persecucions, els conversos. Quelcom tan tràgic com literari.

Com si fóra una novel·la de Rosa Planes, diverses persones m'han mostrat un fragment de foto aèria de Palma on es veu perfectament la meitat d'una estrella de David! I això just al costat de què fóra porta principal del Call.

He buscat la cartografia tradicional i en el famós pla de Garau (1644), en el Francisco Coello (1851), el de Pedro d'Alcàntera Peña (1869), el de Leopoldo Scheidnagel (1871), el d'Alvarez-Campana (1896), l'anònim de la papereria Umbert (finals del XIX) i el de Benito Pons (1920) entre altres es distingeix a la perfecció aqueixa mateixa figura.

L'estrella està formada de la següent manera. La punta superior és la intersecció entre Pont i Vic i Santa Clara. Aqueixa illa acabada en punta que sorprèn quan la veus des del carrer del Call. El braç transversal el formen els carrers Puresa i Sant Alonso.

La punta esquerra correspon a la línia del carrer Portella, mentre que la dreta està traçada per Ca Fonollar. La que seria la meitat inferior de l'estrella no existeix. Naturalment resulta molt difícil extraure conclusions de tot això.

Pot tractar-se d'una sorprenent coincidència. Que justament a la zona de la jueria els carrers dibuixessen la meitat d'una estrella de David. O, si seguim la imaginació novel·lera, tal vegada un senyal voluntari? Una espècie de contrasenya esotèrica que només aquells que estaven en el seu coneixement podien conèixer.

Probablement mai no puguem saber-ho. Però mentrestant és un element més de misteri i atractiu d'aqueixa zona del cor antic de Palma. Aqueix Call que d'alguna manera comença a redescobrir-se ara, després de molt de temps submergit en l'ombra i el silenci. Partes fosques de la història.

Carlos Garrido. Diari de Mallorca

This page is powered by Blogger. Isn't yours?