<$BlogRSDUrl$>

dimarts, de febrer 28, 2006

Dan Brown acusat de plagi per dos especuladors esotèrics

Els jutges britànics hauran de resoldre un dels enigmes d'El codi Da Vinci. El Tribunal Superior de Londres decideix des d'ahir si l'autor del famós best seller internacional va copiar la trama del relat de dos historiadors establerts a Anglaterra.

Michael Baigent i Richard Leigh acusen el novel·lista nord-americà Dan Brown d'haver plagiat el seu assaig The holy blood, and the holy grail. (La sang santa i el sant grial), datat del 1982. La querella per haver-se apropiat "tota l'arquitectura" de la seva investigació va dirigida contra l'editorial britànica Random House, que també ha publicat l'obra dels suposats plagiats. El llibre de Baigent i Leigh desenvolupa la teoria que Jesús es va casar amb Maria Magdalena i junts van tenir un fill. Aquesta és exactament la tesi central de què se serveix Brown a El codi Da Vinci, llibre amb què s'ha fet multimilionari gràcies als 40 milions d'exemplars venuts a tot el món en 44 idiomes, des de la seva primera publicació l'any 2003.

Tres setmanes

L'escriptor, vestit amb un suèter negre de coll alt i una americana de quadres, es va presentar al tribunal de Londres, on va començar la vista que haurà de durar unes tres setmanes. L'advocat de l'acusació, Jonathan James, va acusar Brown d'haver-se "apropiat" l'argument central desenvolupat pels seus dos clients. Segons el lletrat aquesta apropiació indeguda "infringeix els drets de copyright" dels seus clients al Regne Unit. Henry Lincoln, un tercer estudiós que va participar en el llibre --les investigacions van durar 10 anys-- no s'ha unit a la demanda per problemes de salut.

Brown sempre ha admès que coneixia l'assaig i l'esmenta en la seva novel.la. A més a més, va batejar un dels seus protagonistes, Sir Leigh Teabing, amb un nom que és un anagrama dels dos litigadors. Però no només l'argument és semblant, alguns dels llocs assenyalats en el relat també coincideixen amb l'obra dels dos especialistes.

L'editorial Ramdom House, propietat del grup de mitjans de comunicació alemanys Bertelsmann, rebutja la reclamació, que considera "sense fonament", ja que en la seva opinió no hi ha el copyright per a idees o per teories històriques. En conseqüència, esperen poder "guanyar el cas".

La querella no és la primera de plagi a què Brown, de 41 anys, s'ha hagut d'enfrontar. El mes d'agost passat va guanyar als Estats Units un procés contra un altre escriptor, Lewis Perdue, que al·legava que a El codi Da Vinci hi havia elements agafats de dues de les seves novel·les, La filla de Déu i El llegat Da Vinci. A més de reclamar una compensació de 126 milions d'euros, Perdue va exigir el bloqueig de la pel·lícula basada en la novel·la de Brown i protagonitzada per Tom Hanks, Audrey Tautou i Jean Reno. L'estrena del film està prevista per al maig. La pel·lícula, amb un elevat pressupost, obrirà el pròxim Festival de Cannes el 17 de maig.

Una sentència desfavorable contra Brown podria fer endarrerir l'estrena de la cinta a Anglaterra.

Begoña Arce, El Periòdico de Catalunya


This page is powered by Blogger. Isn't yours?