<$BlogRSDUrl$>

dimecres, de gener 11, 2006

Un llibre afirma l'existència de l'illa del tresor de Stevenson

Va existir en realitat l'illa del tresor de Robert Louis Stevenson? Aquesta és la pregunta repetida per lectors i aventurers des que l'escriptor escocès va publicar la seva novel·la, el 1883, i a la qual, ara, l'autor francès Alex Capus ha donat resposta. L’altra Illa barreja dades històriques i ficció per completar un relat d'aventures que dóna peu a noves conjectures sobre un famós tresor i una, pel que sembla, illa inexistent.

Capus (Normandia, 1961), periodista, traductor i autor de vuit llibres, ha seguit el rastre de L'illa del tresor per esbrinar si aquest enclavament va existir, malgrat les reiterades negatives de Stevenson. Amb aquest objectiu ha repetit el viatge de l'escriptor i la seva família a Samoa el 1889, on havia de morir cinc anys després. Capus ha parlat amb descendents directes de Stevenson i amb el nét de Harry Moors, amic íntim del novel·lista a Samoa, i els seus testimonis figuren a L’altra illa.

LES DUES ILLES DE COCOS

L'autor francès diu que està convençut que el viatge a Samoa de Stevenson explica l'existència de l'illa del tresor, perquè va viure aquell temps a prop de Tafahi, que, segons ha descobert Capus, figurava als mapes antics amb un altre nom, Cocos Eylandt. I aquesta és la confusió que durant més de 200 anys va portar els aventurers a una altra illa del Coco, però aquesta a prop de Colòmbia, on es creia que estava el tresor que els espanyols van confiar el 1821 al capità Thompson.

Stevenson va trobar el tresor de la seva novel·la? Capus opta per induir al dubte: "Les obres de Stevenson s'havien venut bé, però no prou bé perquè tot el clan visqués en l'opulència fins al 1950; potser van trobar altres ingressos".

M. Eugenia Ibáñez, El Periódico de Catalunya


This page is powered by Blogger. Isn't yours?