<$BlogRSDUrl$>

dilluns, de gener 09, 2006

Les llums misteriores del Katrina eren llamps

El característic brillantor d'un llamp, seguit d'un poderós tro, és signe inequívoc que una tempestat està en caure. No obstant, si quelcom caracteritza a les tempestats més poderoses del món, els huracans, és l'absència d'aquests fenòmens... fins ara. Científics de la NASA tracten de donar una explicació a la detecció de centenars de raigs durant els tres grans huracans que enguany arrasaren la costa sud-est d'EUA: 'Katrina', ''Rita'' i 'Emily'.

Els científics detectaren les primeres 'llums misterioses durant el pas de la tempestat 'Emily', al juliol del 2005. Richard Blakeslee, responsable del Centre de Climatologia i Hidrologia Global a Alabama, va ser el responsable d'utilitzar un avió espia no tripulat, l'ER-2, per a sobrevolar la zona de la tempestat, on pogueren observar "freqüents raigs al mur cilíndric de núvols que rodeja l'ull de l'huracà". No es tractava d'un fenomen aïllat, sinó de "diverses il·luminacions per minut", segons confirmà el propi Blakeslee.

De fet, els camps elèctrics que es generaren per damunt de la zona de la tempestat van ser "uns dels majors mai detectats" per avions com l'ER-2.

Els vols sobre la tempestat 'Emily' formaven part d'una campanya de 30 dies de duració organitzada per la NASA, el NOAA i 10 universitats nord-americanes per a demanar dades que ajuden a la millor comprensió d'aquests fenòmens meteorològics.

I els seus resultats han sigut sorprenents. No sols pels raigs detectats durant el 'Emily', sinó perquè aquests es repetiren després en altres dos grans huracans, 'Katrina' i ''Rita''.

Els vols s'efectuaren des de l'aeroport de Sant Josep, en Costa Rica, des d'on l'avió podia sobrevolar tant les tempestats tropicals del Carib com les d'Amèrica central. A més, contrastaren les dades recollides pels sensors de l'aeroplà amb altres detectats des de diversos satèl·lits.

De fet, 'Katrina' i ''Rita'', per dates, no entraven dins de la campanya d'observació, però van ser diversos sensors terrestres de grans distàncies de la NASA els que detectaren que una sèrie de raigs i llums en els respectius ulls d'aquests dos huracans.

Encara que els investigadors encara no han arribat a una conclusió sobre la procedència d'aquests peculiars raigs, sí que han determinat tres similituds entre els tres huracans. En primer lloc, totes elles van ser tempestats de molt forta intensitat (4 en l'escala de Saffir-Simpson en Emily, 5 en els altres dos casos); els tres huracans estaven sobre l'aigua quan es detectaren els raigs i aquests fenòmens es trobaren just a l'ull de la tempestat.

Encara que alguns investigadors que participen en el projecte han apuntat que la "gran intensitat" d'aquests tres huracans pot ser l'explicació del fenomen, Blakeslee i altres científics consideren que "caldrà esperar uns mesos per a obtenir una resposta amb més fonament".

Segons informa EFE, a diferència del que ocorregué en aquests tres casos, la majoria dels huracans sacseja el territori i apareix sense cap tipus d'il·luminació a causa de l'absència de vents verticals.

Segons els investigadors, aquests vents són els responsables de la fricció que es produeix entre els cristalls de gel i les gotes d'aigua que es formen a l'interior dels nuvolots.

El fregament d'aquestes partícules, denominades "hidrometeors", provoca que les càrregues positives s'acumulin entorn de les partícules més petites mentre les càrregues negatives s'adhereixen a les més grans.

Per la seva banda, l'acció del vent i la gravetat fa que es generi una gran quantitat d'electricitat, que es transforma finalment en llum.

Agència EFE


This page is powered by Blogger. Isn't yours?