<$BlogRSDUrl$>

dijous, de gener 12, 2006

L’Arxiu secret del Vaticà ja pot visitar-se a Internet

Aquests arxiu, un dels centres recerca històrica més importants del món -amb més de 630 origens diferents i una extensió d’uns 85 quilometres lineals de prestatgeries, que cobreixen més de vuit-cents anys d’història-, pot visitar-se a Internet, a la página www.vatican.va.

Després de triar l'idioma, que com es habitual en el Vaticà no inclou el català, la pàgina ofereix, en la secció 'Focus', un passeig virtual per les seves sales entre frescs i documents. El document més antic es remunta al segle VIII, mentre que es conserva documentació sense interrupcions a partir de l'any 1198.

Gràcies a la xarxa, pot fullejar-se el pergamí d'absolució del papa Climent als superiors dels Templers (17-20 d'agost de 1308), la carta autògrafa de Miquel Àngel Buonarroti al bisbe de Cesena (gener de 1550), o les actes del procés contra Galileu Galilei (1616 1633).

L'Arxiu Vaticà és utilitzat, primer que res, pel papa i pels seus col·laboradors en la Santa Seu, segons estableix el 'motu proprio' de Lleó XIII del 10 de maig de 1884. Aquest mateix papa, a 1881, permeté la consulta els investigadors, convertint-se així en un dels centres de recerques històriques més important del món.

Agències

This page is powered by Blogger. Isn't yours?