<$BlogRSDUrl$>

dijous, de gener 12, 2006

La guerra pel descobriment Amèrica: Gènova, Catalunya, Espanya, Portugal, Dinamarca ... i també la Xina

Un mapa reforça la teoria que un almirall xinès s'avançà a Colom en el descobriment d'Amèrica

El 16 de gener es presentarà a Pequín un mapa de començaments del segle XV que sembla reforçar una vella teoria segons la qual un llegendari almirall xinès anomenat Zheng He s'avançà a Cristòfol Colom en el descobriment d’Amèrica.

El mapa en qüestió és una còpia feta a 1763 de l'original, que data suposadament de 1418, segons informa avui el setmanari The Economist (http://www.economist.com).

El mapa sembla apuntalar les gestes del marí xinès, que creuà els oceans entre 1405 i 1418, i que quedaren ben documentades en un llibre publicat a la Xina en torn precisament a 1418 sota el títol de 'les Meravelloses visions de la Flota Estel·lar'.

Segons The Economist, el mapa el comprà l'any 2001 a un petit comerciant de Shanghai Liu Gang, un dels més eminents advocats comercials xinesos, aficionat a col·leccionar mapes i pintures.

Temorós que es tractés d'una falsificació, mostrà la seva adquisició a cinc col·leccionistes experimentats, que coincidiren que les empremtes deixades per les feristeles en el paper de bambú i la pèrdua de pigmentació testificaven una antiguitat superior almenys a un segle.

Liu no estava segur del significat d'aquell mapa i es féu assessorar per diversos especialistes en història xinesa antiga, però suposadament no li serviren de gaire ajuda.

70 anys d'avantatge

A finals de l'any passat, no obstant, llegí el llibre '1421: L'Any en què la Xina descobrí Amèrica', de Gavis Menzies, en la que aquest afirma que els xinesos arribaren a Amèrica 70 anys abans que Cristòfol Colom.

Després de llegir aqueix llibre, l'advocat i col·leccionista Liu es declarà convençut de que el mapa que posseïa era una relíquia dels viatges de l’almirall Zheng He.

El mapa parla sobre els habitants de la costa occidental d'Amèrica: "La pell de la raça en aquesta regió és d'un color roig-negrós, i porten plomes en caps i malucs" mentre que dels australians escriu que "la pell de d’un aborigen és negra. Van tots nus i porten articles d'os a la cintura".

Cinc experts en cartografia antiga assenyalen que el mapa, que parteix de la hipòtesi que el món és esfèric, es limita a reunir informació que estava disponible per separat en mapes nàutics anteriors i creuen que és autèntic.


This page is powered by Blogger. Isn't yours?