<$BlogRSDUrl$>

diumenge, de gener 29, 2006

El llibre de Carles Porta 'Tor. Tretze cases i tres morts', basat en un reportatge del '30 minuts' de TV3, es converteix en un èxit de vendes

Un llibre nascut a partir d'un reportatge del programa 30 minuts de TV3 està en vies de convertir-se en tot un best-seller de la literatura catalana, amb més de 15.000 exemplars venuts en menys de dos mesos, amb la traducció al castellà ja concertada -per l'editorial Anagrama-, i havent merescut també l'interès de productores que volen fer-ne un telefilm.

Es tracta de Tor. Tretze cases i tres morts (Ed. La Campana), del periodista Carles Porta, que narra la història de crims i interessos entorn d' una muntanya maleïda de la qual són amos tretze veïns.

Com si es tractés de Truman Capote, aquesta aventura periodística d'estil literari s'ha introduït també en facultats de periodisme com un manual de com s'elabora un reportatge televisiu d'investigació. I properament serà la protagonista dels espais de televisió sobre llibres Saló de lectura, de Barcelona TV -l'1 de febrer-, i De llibres, del 33 -el 14 de febrer-.

El llibre ha despertat interès entre els telespectadors, ja que les últimes setmanes l'han visionat pel servei per Internet de TVC 3 a la carta més de 350 persones. Va ser la demanda dels usuaris el que va fer que TV3 digitalitzés expressament aquest programa antic, del 1997, per poder-lo oferir a través de la xarxa. L'interès que ha despertat el vell cas arran del llibre fa que 30 Minuts no descarti tornar-lo a emetre en un futur, segons el director del programa, Joan Salvat, que sosté que "seria interessant tornar a veure'l ara". El mateix Porta, que va quedar atrapat per la història de Tor, se sorprèn de la resposta que ha tingut el llibre. "Ja és curiós que el que sobretot és la història d'un reportatge televisiu tingui un èxit de vendes i de crítica així", opina.

Aquest no és el primer cop que un reportatge del prestigiós 30 minuts dóna lloc a un llibre, perquè també s'hi van convertir les investigacions de Montse Armengou i Ricard Belis sobre Els nens perduts del franquisme, El comboi dels 927 i Les fosses del silenci, basats tots en episodis foscos de la Guerra Civil Espanyola. A banda de llibres, també van generar la venda a altres televisions. Amb tot, "mai no se'n va parlar tant com del llibre de Tor, que és més llaminer per la història i la manera com s'explica, destinat més al gran públic", explica Salvat.

Vicenç Relats, Avui

This page is powered by Blogger. Isn't yours?