<$BlogRSDUrl$>

dijous, de gener 12, 2006

Discussions bizantines de l’església llatina

Una campanya dins del Vaticà aposta per rehabilitar la figura de l'apòstol, que segons la Bíblia vengué al seu mestre per 30 monedes

Per 30 monedes vengué Judes Iscariot a Jesucrist, a qui identificà com tal davant els soldats romans al jardí de Getsemaní, la qual cosa portà a la sev detenció i posterior crucifixió, segons el relat de la Bíblia. Aqueixa delació, considerada per sant Lluc com a fruit d'una “possessió satànica”, podria haver estat simplement “el seu paper a l'hora que es complís el pla de Déu”. Així ho afirmen els promotors d'una campanya, liderada pel religiós Walter Brandmuller, que aposten per rehabilitar la figura de Judes.

Brandmuller, director del Comitè Pontifical de Ciència Històrica, ha instat als seus col·legues del Vaticà a “rellegir” la història de Judes. Compta amb el suport de l'escriptor especialitzat en temes catòlics Vittorio Messori, pròxim tant a l'anterior papa, Joan Pau II, com a l'actual, Benedicte XVI; aquest autor que creu la rehabilitació de Judes “resoldria el problema que comporta l'aparent falta de caritat per part de Jesús cap a un dels seus col·laboradors més pròxims”.

Segons informa el diari britànic The Times, diversos experts en l'estudi de la Bíblia consideren que Judes va ser “víctima d'una calúmnia teològica que ajudà a crear l'antisemitisme”, generant al seu voltant la imatge d'un “roí sinistre” disposat a la traïció a canvi de diners.

Aquesta campanya coincideix amb la futura publicació d'un suposat evangeli segons Judes, que encara que no va ser escrit per aquest si sembla reflectir la creença estesa entre els primers cristians (i que ara guanya terreny en el Vaticà) que, en facilitar la crucifixió de Crist, Judes estava permetent que es complís el pla de Déu.

Tot i això, algunes veus dins del Vaticà han mostrat la seva preocupació per la rehabilitació de Judes. El teòleg Giovanni D’Ercole ha afirmat que és “perillós revisar el paper de Judes i embrutar la narració dels Evangelis amb texts apòcrifs. Podria generar confusió entre els creients”.

Agència AP


This page is powered by Blogger. Isn't yours?