<$BlogRSDUrl$>

dimecres, de desembre 07, 2005


Periodisme: manca d'ètica professional

Podrien haver descobert un nou mamífer carnívor a la selva de Borneo, però els mitjans de comunicació es fan ressò de la notícia assegurant-ho en els seus titulars sense tenir-ne cap confirmació

Un equip d'investigadors de l'organització World Wildlife Fund (WWF) - Adena podria haver trobat una nova espècie de carnívor a les selves de Borneo. L'animal, un mamífer quelcom major que un gat domèstic, té el pèl llarg i de color terrós fosc, una llarga cua peluda i va ser fotografiat dues vegades, ambdues de nit. Aquesta pot ser la primera vegada en més d'un segle que es cataloga un nou carnívor a l'illa.

Els biòlegs de l'organització encara no han pogut determinar si aquest animal és una espècie nova, no catalogada abans, una varietat del marta gibelí o algun tipus d'encreuament entre un gat i un rabosot. Els científics esperen afegir noves dades a la catalogació de l'espècie continuant la seva investigació de camp, per a la que han col·locat diversos ceps a la selva de Borneo per a tractar de capturar un exemplar viu.

"Hem mostrat les imatges a habitants de la zona que coneixen molt bé la diversitat animal d'aquestes selves, però ningú havia vist mai abans aquesta criatura", assenyalà Stephan Wulffraat, un biòleg que coordina la investigació de WWF. "Hem consultat amb diversos experts en biodiversitat de la zona, i encara que alguns sostens que podria ser un tipus de lèmur, però la majoria estan convençuts que es tracta d'un nou carnívor no documentat abans", digué.

Segons WWF, aquest animal, que té orelles molt petites i unes potes posteriors proporcionalment llargues per a la seva grandària, podria quedar-se en un desconegut per a sempre si el govern de Borneo no pren mesures per a protegir el seu hàbitat natural. El parc Nacional de Kayan Mentarang, en Kalimantan, on fou fotografiat l'animal, està localitzat en el cor de l'illa, una regió molt muntanyosa coberta per denses selves tropicals.

El passat mes de juliol, el govern Indonesi anuncià els seus plans de crear a la zona la planta més gran del món - d'una superfície equivalent al país d'Holanda - d'oli de palma, el que destruiria la zona.

Encara que el descobriment de petits insectes i animals marins nous és relativament freqüent, aquest és un fet molt rar quan es parla d'espècies grans, mamífers de tota classe. Si es confirma que aquesta és una espècie nova, serà la primera 'novetat' documentada en Borneo des de 1895.

Foto: WWF


This page is powered by Blogger. Isn't yours?