<$BlogRSDUrl$>

dimarts, de desembre 27, 2005

La llegenda de l'alcoholímetre

Existeix una antiga i falsa creença que diu que suar ajuda a enganyar l'alcoholímetre. Fins ara, els conductors es posaven a fer flexions, a córrer o a saltar. Però les tècniques es perfeccionen. La setmana passada una parella va aprofitar els deu minuts d'espera per ratificar el resultat positiu del primer test per fer l'amor sense sortir del cotxe. Però el truc no va servir. Suat i excitat, l'automobilista va tornar a donar positiu.

Les estratagemes per enganyar l'alcoholímetre són com les llegendes urbanes. Es publiciten de boca en boca, i la seva eficàcia és tan falsa com cega és la fe que hi tenen els que hi recorren.

El mètode més habitual és mastegar grans de cafè, empassar-se una bona ració de pasta de dents, engolir un sobre d'Almax, mastegar un xiclet de menta o ficar-se un parell de glaçons de gel a la boca. Però últimament s'ha estès un rumor a les comarques de Girona que atribueix qualitats curatives a l'herba que creix als vorals de les carreteres. Tant és així, que els Mossos de la Divisió de Trànsit s'han creuat amb desenes de conductors que arrenquen i masteguen les esmentades males herbes.

Menjar terra

"Qualsevol dia algun es posarà malalt perquè n'hi ha que s'empassen fins i tot la terra", explica un agent. Altres, una mica més senzills, beuen molta aigua. Aquest mètode tampoc té cap fonament, ja que no contribueix a diluir l'alcohol.

A alguns els agafa per vomitar. El sistema tampoc és vàlid ja que es limita a eliminar l'alcohol de l'estó-

mac, però no el que està als pulmons. Menjar alls crus és una altra de les velles creences que ha obligat, més d'un mosso, a allunyar-se del conductor analitzat.

N'hi ha que no necessitarien ni passar pel test d'alcoholèmia per poder comprovar que estan ebris. Un conductor anglès, per exemple, anava tan borratxo que quan l'agent li va entregar l'alcoholímetre "va tirar l'embocadura, va bufar a dins de la bosseta, va intentar tancar la bossa com si fos un globus i ens la va entregar", recorda un mosso de Trànsit.

Sense dentadura postissa

Alguns perden tant els papers amb l'alcohol que els molesta fins i tot la dentadura. Li va passar a una senyora d'edat avançada en un control preventiu. "Al cinquè intent es va haver de treure les dents postisses perquè no hi havia manera d'avan-

çar", relata un altre agent.

També hi ha bones anècdotes. En un macrocontrol d'alcoholèmia a la C-65 de l'última revetlla de Sant Joan els Mossos van immobilitzar un Audi A-6. La companya del conductor se'n va anar amb uns amics i va deixar sol l'automobilista, de 31 anys. Mentrestant, els agents van immobilitzar un altre vehicle, conduït per una noia de 26 anys. "Van començar parlant. El més lògic entre dos joves amb el cotxe immobilitzat. Van acabar junts a l'Audi A-6". ¿El que ens imaginem? "Correcte".

N'hi ha que ho intenten tot per evitar la sanció. Encoratjada per les dues copes de més que portava al cos, una conductora es va oferir com a regal sexual a l'agent perquè s'oblidés dels dos positius que acabava de donar en l'alcoholímetre durant un control preventiu a la N-141.

Altres són molt més radicals. El copilot d'un conductor francès va simular un infart perquè els agents no realitzessin un control d'alcoholèmia al seu amic. Quan els sanitaris d'una ambulància van comprovar l'estafa, van descobrir que, a més, l'actor era un reconegut cardiòleg.

Però no tots porten al límit la mentida. El més corrent és dir que es té asma i fins i tot treuen el Ventolín de la guantera. "L'únic truc que val és no beure", assegura l'intendent Sergi Pla.

Mayka Navarro. El Periódico de Catalunya


This page is powered by Blogger. Isn't yours?