<$BlogRSDUrl$>

dimecres, de desembre 21, 2005


La credulitat i superstició de la gent no té límits

Una suposada "núvia cadàver" atrau a multituds a Mèxic

Chihuahua (Mèxic).- Mirant a través de l'aparador les estilitzades mans del maniquí, els seus ulls espurnejants i el somriure misteriós, la xicoteta multitud reunida fora d'una botiga al nord de Mèxic tracta de resoldre un enigma macabre que ha intrigat a molts.

És l'esvelta figura de la núvia a l'aparador un maniquí amb detalls exquisits o, com diu la llegenda local, el cos embalsamat fa dècades de la filla de l'anterior ama de la botiga?

La figura coneguda com "La Pascualita" aparegué fa 75 anys a l'aparador d'una botiga de vestits de núvia a la ciutat de Chihuahua.

A partir de llavors, l'impressionant realisme del maniquí ha inspirat històries sobrenaturals, de miracles i fins i tot una balada que sona per les emissores de ràdio locals.

Des de fa vuit dècades, la figura atrau a multituds del desèrtic estat de Chihuahua i ara comença a cridar l'atenció de turistes sud-americans, nord-americans i europeus, diuen els amos de la botiga La Popular.

La nùvia cadàver

A través dels anys, la història s'ha transformat en una llegenda de realisme màgic. Tot començà el 25 de març de 1930, quan el maniquí va ser col·locat a l'aparador principal de la botiga

Amb el seu vestit de núvia primaveral, immediatament captà l'atenció dels transeünts per la seua figura inquietant: ulls de vidre ben oberts, cabell real i pell rubicunda.

No obstant, absorts passejants prompte començaren a notar una enorme semblança a la llavors ama de la botiga, Pascuala Esparza.

El rumor que la figura no era un maniquí sinó la seua filla - qui es diu morí per una picadura d'aranya en la seua boda- es propagà ràpidament. "Començà a rebre telefonades de ciutadans enutjats que l'acusaven d'embalsamar a la seua filla", digué l'actual amo de la botiga, Màrio Gonzàlez. "Ella decidí negar-ho formalment a través d'un notari públic a la ciutat, però per a llavors va ser molt tard. Ningú la creia i el nom de 'Pascualita' es quedà", agregà.

Aterrits per les històries, molts empleats de la botiga diuen que els dóna por ser els últims a eixir del negoci i diversos es neguen a canviar la roba del maniquí.

Com les visites a la botiga creixen cada any, González diu que està pensant posar un llibre de visites i fins i tot obrir un xicotet museu sobre Pascualita.

Però quan se li pregunta si es tracta d'un maniquí o un cadàver, ell només somriu i sacseja el cap: "Si és veritat? Un muntó de gent ho cree, però realment no ho podria dir".

Tim Gaynor. Agència Reuters 

This page is powered by Blogger. Isn't yours?