<$BlogRSDUrl$>

dissabte, de novembre 19, 2005

Sondeig sobre la religiositat a 70 països

La consulta, desenvolupada entre més de 50.000 persones, revelà que el 66% digué ser religiosa, mentre que el 25% es definí com “persona no religiosa” i el 6% es proclamà “ateu convençut”.

Gallup Internacional realitzà l'enquesta entre maig i juliol del 2005. A la pregunta “independentment del fet que vagi a l'Església o no, diria vostè que és una persona religiosa, no religiosa o un ateu convençut?”, respongueren més de 50.000 Persones que, en termes estadístics, representen l'opinió de 1300 milions d'individus en tot el món.

De les set regions del món considerades per a l'estudi, Àfrica porta la davantera quant a persones identificades amb la religió: nou de cada deu africans es declaren religiosos (91%).

La segueix Amèrica llatina, amb el 82% de la seva població; Orient Mitjà (79%); Amèrica del Nord (71%); Europa de l'Est i centre (65%); Europa occidental (60%) i, finalment però fins i tot amb la meitat dels seus habitants, la regió asiàtica del Pacífic.

Els "ateus convençuts" són minoria en l'enquesta, amb un baix nivell d'adhesió, que va de l'1 al 12 per cent. La llista de les regions amb nombre més gran d'ateus és inversa a l'anterior. L'encapçala la regió Àsia-Pacífic, amb el 12% d'ateus. Només canvia la regió que ocupa el quart lloc: Amèrica llatina, amb un 3%, supera als països nord-americans, que tenen un 1% d'ateus.

La religiositat troba la seva màxima força als països africans de Nigèria i Ghana (94% i 96, respectivament) i el país on més es nega qualsevol professió de fe és Hong Kong (54%).

A Àsia, la regió amb menys persones que es declaren religioses i un continent marcat per la diversitat, s'observen, no obstant, països amb forts creences. En Filipines, per exemple, el 90% es proclamà creient.

Entre els països europeus occidentals, el que més gent religiosa reuneix és Grècia (86%). En l'altre extrem, amb menys fidels, aguaita Noruega (36%). També Holanda i el Regne Unit presenten opinions molt dividides entre els qui es consideren religiosos i els que no. A Europa de l'Est, el 51% de la població de la República Txeca es declara no religiosa i el 20% es proclamà atea convençuda.

En la majoria dels països llatinoamericans, aproximadament vuit de cada deu ciutadans són religiosos. Les excepcions són Guatemala (64%) i Uruguai (54%).

En tant, set de cada deu nord-americans es consideren religiosos (73%) contra un quart de no religiosos (25%) i només 1% d'ateus. A Canadà, la religiositat disminueix comparativament a 58% que són religiosos, comparat amb 33% de no religiosos i 6% d'ateus convençuts.

L'estudi De Gallup registrà, a més, que es detecten persones més religioses entre les dones; a mesura que augmenta l'edat, i en els nivells socioeconòmics menys educats i més pobres.

Les dones (71%) són comparativament més religioses que els homes (61%) i hi ha més barons no religiosos (28%) i ateus convençuts (7%). Es constatà, a més, que, amb l'edat augmenta la religiositat. El 70% dels majors de 50 anys es consideren religiosos, nombre que baixa set punts entre els menors de 30 anys (63%).

L'educació i l'ingrés són factors que també semblen influir. Les persones sense educació o amb només una educació bàsica (76%) són més religioses que les persones amb educació secundària (62%) o amb educació superior (64%). La religiositat és més forta en llars de baixos ingressos (70%), quan se'ls compara amb les d’ingressos mitjos o alts (63% i 62%, respectivament).

Agències


This page is powered by Blogger. Isn't yours?