<$BlogRSDUrl$>

dimecres, de novembre 16, 2005

L’únic enigma d’Otxate (Ochate) és fins quan enganyaran a la gent amb històries de vora la llar

La història d’Otxate és recurrent en els programes de ràdio sobre fets paranormals fins i tot aquí a Catalunya. Quan toca alerta ovni sempre hi ha que visita l’indret. S’organitzen sortides, es comparteixen vídeos (emule), s’escriuen articles, etc, etc. Ara, en el seu bloc Magonia, el periodista espanyol Luis Alfonso Gámez, del diari El Correo, ha clarificat de manera breu, però amb tota autoritat, les preteses històries per a no dormir d’Otxate, un logaret del disputat Comtat de Trevinyo, l'enclavament castellà a terres basques.

El passat diumenge Iker Jiménez va començar una sèrie de programes al nou canal espanyol Cuatro on ha traslladat el seu fantasmagòric món nocturn que ja volava a la cadena SER. Van ser 27 minuts de reportatge sobre el poble abandonat, sense la presència de cap veu crítica.

La llegenda negra d'Otxate, té el seu origen en l’antic empleat de banca vitorià Prudencio Muguruza que va publicar un article a l'abril de 1982 en la idolatrada revista Mundo Desconocido. Muguruza havia vist i fotografiat un ovni en les proximitats del llogaret el 24 de juliol de 1981. Aquell brillant núvol - que és el que en realitat era - arribà a la portada de la revista al gener de 1982, gràcies al novel·lista Juan José Benítez. Muguruza vengué el negatiu per 3.000 € a un empresari que volia fer pòsters, abandonà la caixa d'estalvis en què treballava i obrí una llibreria dedicada al paranormal. Amb el pas del temps, tancà el negoci i es transmutà en parapsicòleg. Ja en caiguda lliure, ara es guanya la vida tirant les cartes i és possible veure-li en la labor en canals locals de televisió. El que contà fa vint-i-tres anys per primera vegada és que Otxate és una aldea maleïda que en 1860 sofrí l'assot de la verola; en 1864, el del tifus; i el còlera matà en 1870 a tots els seus habitants menys a tres, que fugiren del poble. "Però la cosa estranya d'aquests fets és que, excepte en aquests punts, en cap poble ocorregué res semblant tot i trobar-se relativament prop. Des de llavors, quedà deshabitat i es començà a teixir la seva llegenda d'aldea maleïda", Diu Muguruza en un article segons el qual "sorolls, llums i aparicions alimenten la llegenda maleïda d'Otxate".

L'enigmàtic Otxate, un poble dels maleïts els límits del qual no traspassaven els microorganismes patògens que mataven els seus veïns, va ser revitalitzat per Iker Jiménez en el seu llibre "Enigmas sin resolver" (1999). Després d’investigar "a fons a les entranyes de la misteriosa masia", el periodista donà per bona la història de Muguruza, com féu en el programa televisiu. Acompanyat al plató per Prudencio Muguruza, Jiménez portà el diumenge als seus espectadors fins a Otxate, un lloc en què recordà que s'havien gravat dues psicofonies. En els suposats missatges des del més enllà, dues dones diuen: "Pandora!" i "Què fa la porta tancada?". Adorne's tot això amb la consegüent música, el to pausat i creïble de veu de Muguruza – a més del record constant del "gran enigma que s'ubica al poble maleït, Otxate" –, i el misteri prefabricat està servit.

Hi hagué una intervenció en el programa que xocà a Gámez, segons en explica en el seu bloc: la d'Enrique Echezarra, un estudiós del paranormal vitorià. No m'estranyà que algú hagués recolzat les tesis de Muguruza i de Jiménez, sinó que fóra precisament aquesta persona, la mateixa que al setembre del 2002, en un reportatge publicat per Francisco Góngora a El Correo, qualificà la llegenda d'Otxate de "muntatge". Davant de la sorpresa, es posà en contacte amb el seu company, qui li facilità el telèfon d'Echazarra. El telefonà immediatament. "M'han ficat molts talls en el muntatge. La imatge que donaren d'Otxate en el programa d'Iker Jiménez és la de fa vint anys, de l'època de Muguruza", li explicà Echezarra quan li va transmetre Gámez la seva sospita que l'equip del programa d’Iker Jiménez havia manipulat les seves declaracions perquè donés la impressió que recolzava la veracitat històrica de la llegenda. "No m'ha sorprès, per que sé d’on raja; encara que em donà una mica de ràbia". Echezarra no presumeix de practicar cap tipus de periodisme d'investigació, però ha dedicat anys al misteri d'Otxate. "La llegenda no té ni peus ni cap. Les suposades epidèmies no consten a cap arxiu ni a Burgos ni a Vitòria. L'única malaltia que s'encruelí amb els habitants d'Otxate va ser la grip espanyola, segons ens han contat antics veïns" Com que la pandèmia tingué lloc en 1918, hi ha una cosa ja clara: en contra del que mantenen Muguruza i Jiménez, el poble no quedà buit en 1870. "A les dècades de 1860 i 1870, en Otxate hi ha vida. Ho demostren els registres de matrimonis, bateigs, defuncions. Si hi hagués hagut epidèmies com les que diu Muguruza, existirien documents; no haurien passat desapercebudes". "Otxate estava habitat a principis del segle XX", coincideix Julio Corral, impulsor d'un fòrum d'Internet d'Amics d'Otxate i que també va sortir en el programa de televisió, amb els seus testimonis muntats ad hoc. El llogaret només resultà abandonat després de la grip espanyola.

La raó per la qual Jiménez i Muguruza no poden ensenyar cap prova documental de la realitat de les epidèmies no és un misteriós incendi d'un arxiu ni res semblant. És molt més senzilla. "Tot és un invent de Muguruza!", sentencia Echazarra. "Hi ha hagut una manipulació total i absoluta per part de Pruden!", confirma Corral. I això no és un secret, indiquen ambdós, sinó que ho sap tot el món que s'ha apropat al misteri d'Otxate. Tothom, menys el suposat periodista d'investigació Iker Jimenez. Resulta difícil de creure, encara que coses més rares s'han vist i s'escoltaren a l'estrena del programa paranormal. Per exemple, quan tant Muguruza com Jiménez destacaren que la NASA havia analitzat la "fotografia del famós ovni de Trevinyo".

Però les coses no són així. El personatge que, segons els nostres protagonistes, examinà la foto de l'ovni i confirmà la seva autenticitat va ser el coronel Omplin S. von Kevinczky (1908-1998), un militar hongarès que emigrà a Estats Units en 1952. En la seva nova llar, von Kevinczky s'interessà per la ufologia. S'obsessionà amb la idea que les potències terrestres havien d'unir-se per a fer front a l'amenaça d'una imminent invasió alienígena i fundà la Xarxa Internacional d'Anàlisi i Recerca de Naus Galàctiques Ovni (ICUFON). Les seves excentricitats feren que no se el prengués seriosament ni dins de la comunitat ufològica i la seva vinculació amb la NASA és comparable a la de Prudencio Muguruza.

Ni l'agència de l'espai nord-americana estudià la foto de l'ovni d'Aguillo ni Otxate amaga misteris paranormals. És possible que la gent cregui veure i sentir coses rares al poble; però qui no ho faria amb la llegenda que envolta a les ruïnes. "Hi ha gent que sent a la torrassa una respiració. Es tracta d'una òliba. Jo sé que és una òliba", diu Corral. I el misteriós rostre que s'intueix en una paret té tant d'enigmàtic com les cares en els núvols o en els emparedats. És una simple malifeta del nostre cervell, coneguda com pareidòlia. Una altra cosa és que hi hagi qui s’aprofiti de la credulitat i exploti una llegenda nova i de pa sucat amb oli per a fer negoci, com ocorregué el diumenge a la tele, on a les tergiversacions sobre Otxate se sumaren les destinades a fer creure a l'espectador que l’arribada de l’home a la Lluna fou un muntatge i la idea que la Taula del rei Salomó està amagada a Toledo.


This page is powered by Blogger. Isn't yours?