<$BlogRSDUrl$>

dissabte, de novembre 26, 2005


La paròdia contra els creacionistes

Flying Espaghetti Monster (FSM) és un dels nous fenòmens mediàtics que està donant la volta al món gràcies a Internet. El FSM es tracta d’un déu que té forma d’embolic d’espaguetis i dues mandonguilles que imitant a ulls fan que tingui un aspecte de rostre.

El projecta allotjat a http://www.venganza.org i desenvolupat pel jove físic Bobby Henderson, ha atret ja a més de 19 milions de visites en uns tres mesos de vida.

La paròdia religiosa nasqué com irònica resposta a la proposta del Consell d'Educació de l'estat de Kansas d'introduir a les escoles l'ensenyament del disseny intel·ligent, moderna denominació de la superstició creacionista, equiparant-la a les teories científiques de l'evolució que, si ve presenta llacunes encara no ben explicades, és la única proposta no basada en la fe i en l’absurda renúncia del sentit crític.

En el seu web Henderson afirma que el monstre d'espaguetis volador ha de ser reconegut com el ser suprem que creà el món i la seva doctrina impartida a les classes de creacionisme bíblic, ja que ambdues estan basades en la fe.

Els seguidors del FSM, autodenominats pastafaris, una al·lusió als rastafaris jamaicans, dotaren la imatge sagrada de la necessària iconografia històrica i artística, substituint-la a la imatge de Déu a la capella Sixtina de Miquel Àngel o en el Sant Sopar.

La satírica reivindicació ha cobrat especial rellevància després de la decisió de l'Estat de Kansas d'introduir l'ensenyament del creacionisme en l'assignatura de ciències i les declaracions del president Bush en favor d'aquesta doctrina, que nega la teoria de l'evolució formulada per Darwin i basa la vida humana en l'existència de Déu.

La divertida bestiola divina s'ha anat dotant d'una vertadera mitologia, que afirma, per exemple, que l'augment de la temperatura global del planeta es deu a la disminució de pirates des de 1800 i que els sostres dels temples hindús i les aquarel·les de Kandinsky són prefiguracions de FSM.

El pastafarianisme disposa dels seus dogmes i el seu paradís, representat com una illa amb un volcà que escup cervesa. Henderson és el seu profeta a la Terra i divendres el dia de precepte. També hi ha objectes de culte com samarretes, adhesius i altres prodcutes en venda a través de Internet, himnes i resos, que acaben amb la paraula “ramén”, nom dels fideu japonesos de la sopa, en substitució del més tradicional “amén”.

Mentrestant, la polèmica entre creacionisme i evolucionisme segueix més enllà de les paròdies: a més de Kansas, també Ohio, Texas, Missouri, Carolina, Wisconsin i Mississippi són teatre de batalles legals sobre propostes que arriben a perjudicar l’ensenyament del darwinisme. Fins a 20 estats estan debatent sobre la conveniència d'incloure el disseny intel·ligent en els programes escolars. El conflicte, que començà en la dècada de 1930, torna a posar-se de moda, cada vegada que els conservadors s'instal·len en el poder, aprofitant també que - segons una enquesta de Gallup- el 44% dels americans creu que l'home fou una creació creat directa per el déu judeo-cristià basant-se en la seva imatge, tal com diu l’Antic Testament, fa uns 10.000 anys.

Per aquestes coses volen els crèduls i supersticiosos llibertat d’elecció de centre aquí a Catalunya, en lloc de buscar que llurs fills tinguin un ventall d’influències el més plural possible per tal de formar sense tant de biaix.


This page is powered by Blogger. Isn't yours?