<$BlogRSDUrl$>

dimecres, de novembre 30, 2005

Guerra bruta en el sector del endevins a Galícia

Una tiradora de cartes del tarot denuncia que la seva cap li posa espelmes negres

La treballadora, una delegada sindical, portà a judici ahir a l'encarregada i a deu companyes d'Ankesemade perquè la revocaren del càrrec i rep pressions en el lloc de treball.

Els jutjats de Vigo, examinaren ahir un cas de lluita sindical i acaçament laboral en el sector de les llançadores de cartes del tarot per telèfon. Una delegada sindical denuncià que la patronal usa tots els trucs psicològics per a imposar el seu conveni col·lectiu, inclosa la màgia negra. La representant de les treballadores acusà, en els corredors del jutjat, a la seva cap d'encendre una espelma negra a l'oficina i clavar-li agulles per a aconseguir que deixi el lloc de treball.

El conflicte tingué lloc en la línia de tarot Ankesename, de Vigo. La crispació arribà a tal punt que la majoria de les 15 llançadores s'han aliat amb les dues patrones, mare i filla, per a firmar un escrit i deposar a la seva delegada sindical. Fins i tot firmà una amiga seva, perquè, digué, té “una filla i una hipoteca que pagar”.

Les companyes critiquen a la seva delegada el seu escàs interès per informar-les dels seus drets. “Tingué baixes molt llargues i no es dignà a telefonar-nos”, relata una empleada uruguaiana, que l'acusa de humiliar-la per ser estrangera. L'encarregada i copropietària també es queixa: “Es passà un any de baixa i quan tornà es prengué el mes de vacances a pesar de que les altres agafen quinzenes. Va ser al jutjat, guanyà i s'agafà una altra baixa. A mi em portà tres vegades a judici”.

La delegada sindical, dita Elisabeth i néta de meiga, replicà que la seva revocació fou improcedent. Així, portà ahir a judici a la seva cap i a deu companyes que tractaren d'expulsar-la del càrrec. «No tinc res contra elles, però estan manipulades per la propietària i sa mare», diu. CC.OO la recolza perquè les empleades retiraren la confiança a la seva delegada sense seguir el procediment quan l'empresa negocia el conveni. El jutge del Social donà la raó a Elisabeth i anul·là la recusació, la qual cosa provocà protestes a la sala.

Elisabeth també es queixà al jutge, al terme de la sessió d'ahir, que la seva cap la sotmet a acaçament psicològic per a forçar-la a anar. “Vull aquest ocupació i que se'm respecti”, relatà. Diu que en el treball l'anomenen “poma podrida” i que pretengueren arraconar-la sense tasca, la qual cosa impedia que cobrés comissió pels minuts de telefonada Les altres no li parlen. Tal buit li causà una crisi d'ansietat i acabà en urgències. “Em tracten com si tingués lepra. Aquest mes, en el torn de nit, la cap encengué una espelma negra al voltant de altres blanques”, relata.

Aquesta empresa de tarot es fundà a Barcelona, però després es traslladà a Galícia concretament a Ponteareas, fa set anys i ara hi s’ha instal·lat a Vigo.


Basat en un text de E. V. Pita a "La Voz de Galicia"


This page is powered by Blogger. Isn't yours?