<$BlogRSDUrl$>

divendres, de novembre 18, 2005

Escèptics i creients, parts d’un mateix circ

Un membre d’una associació que s’autoanomena racionalista ens salva de la ignorància i aclareix que el nen buda que fa sis mesos que no menja ni beu és un frau.
Ves, qui ho haguera dit!

En un clar de la profunda jungla al centre-sud del Nepal, es troba un noi assegut i immòbil en un nínxol entre les enormes arrels d'un Arbre del banyan. Embolicat en una manta blanca, amb els ulls tancats, les seves cames encreuades i les seves mans en la posició típica, de 15 anys d'edat, Ram Bahadur Bamjon llueix exactament com una estàtua clàssica de Buda. e fet el seu mànager està tractant de proporcionar-lo com a la reencarnació tardana de 2500 anys del príncep Siddartha Gautama, qui nasqué a la població de Lumbini, a uns 250 km a l'oest de l’indret, l'any 560 A.C.

Assegut i en profunda meditació des del 17 de maig, el xiquet Buda no ha menjat ni begut una gota d'aigua des de fa ja sis mesos, afirmen els seus partidaris. Des que començà aquesta campanya de "relacions publiques" a principi de novembre, milers de pelegrins s'han amuntegat en el clar de la jungla cada dia, oferint oracions i donacions. Al banc de la ciutat propera de Ratanapuri, el seu mànager ha començat a dipositar quantitats de centenars de milers de Rupies, testificà un oficial del govern.

"Aquest és un típic cas de frau", diu Sanal Edamaruku, president de l'Associació Racionalista Índia (IRA), en una entrevista amb el canal de TV Indi Aajtak televisat a través del subcontinent. "El jove simplement ha d'estar bevent i menjant per la nit. L'afirmació que ha estat en dejuni des de fa sis mesos no pot ser presa seriosament, a menys que una prova de sang determini que no hi ha glucosa en la seva sang".

La setmana passada, tres físics de Katmandu visitaren el lloc en nom de la IRA i s'acostaren amablement als guardians del noi per a obtenir el seu permís de prendre una mostra de sang. Els va ser estrictament negat el permís d'acostar-se a ell. Pistolers els amenaçaren amb terribles conseqüències si no abandonaven immediatament l'àrea. El lloc de meditació aquesta acordonat, i ningú, excepte el grup seguidors de Bamjon té permès acostar-se a 50 metres de l'arbre sant.

Els seus seguidors afirmen que el xiquet Buda en meditació és sagrat i que no pot ser pertorbat sota cap circumstància, Fins ara cap estranger ha tingut l'oportunitat de parlar amb l’adolescent. Fins i tot els oficials de policia, els qui han tractat d'interrogar totes les parts de l'insòlit cas amb el propòsit d'esbrinar el que aquesta passant, se n'han anat sense aconseguir el seu objectiu.

Observant el noi amb binoculars, els físics racionalistes trobaren la seva respiració normal i saludable. Ell no sembla immòbil des de la distància, la seva poma d'Adam es mou cap amunt i cap a baix, i els seus ulls s'obriren per un segon. Comparat amb una foto, suposadament presa al principi del seu dejuni, trobaren que la seva cara ha romàs rodona i plena en compte d'aflaquir. Ells no l'observaren menjar o beure durant el dia. Però totes les nits l'arbre està sent cobert amb mantes ocultant el nínxol de Bamjon entre les arrels, així que ningú pot veure el que està passant allà entre el fosquejar i el clarejar.

Entre tant el clar de la jungla s'ha convertit en un lloc de pelegrinatge amb banderes roges anunciant el renaixement de Buda i ha sorgit un prosper comerç per a cobrir la necessitats del mai abans vist devessall de visitants. El lloc de meditació està ple amb el fum de vares d'encens i decorat amb peces de acolorides teles, flors i garlandes. Al mig dels visitants, principalment constituïts per persones de la vila i grups de monjos budistes, també hi ha alguns escèptics punyents. Parlant a la gent, ells han donat la seva explicació sobre l'assumpte del dejuni de Bamjon. Alguns monjos Budistes concorden amb ells: El mateix Buda recomanà no dejunar durant la meditació, sinó alimentar-se bé, confirmaren ells.

Sota la pressió de l'increment del nombre d’incordiants escèptics, l'administració local del districte de Bara ha convingut conduir un examen científic del cas. Ells han acudit a l'Acadèmia Reial de Ciència i Tecnologia, perquè enviïn un equip i s’espera que arribin.

Els rumors diuen que ells estan reflexionat sobre la manera d'investigar l'assumpte sense pertorbar la meditació sagrada ni tocar el noi Buda. "Això és molt sospitós", diu Sanal Edamaruku. "Hem de considerar la possibilitat que els qui van a 'investigar' el cas siguen part del complot. No han de ser físics reals o han de ser físics corruptes, per a donar una 'benedicció' a un frau. Ens agradaria que els nostres físics conduïssin la investigació o almenys ser part d'ella."

Fins al moment, cap científic de l'Acadèmia Reial ha arribat al lloc. Els físics racionalistes, els qui s'acostaren a les autoritats del districte sol·licitant protecció i assistència per a conduir una investigació mèdica a Bamjon, no reberen una resposta oficial fins ara.


This page is powered by Blogger. Isn't yours?