<$BlogRSDUrl$>

dimarts, d’octubre 11, 2005

Noves troballes a illa d'Indonèsia reforcen tesi sobre l'existència de "hobbits"

Indonèsia. Científics australians trobaren noves restes de sers diminuts en una Illa d'Indonèsia, que se sumen als descoberts fa un any i que els experts consideren pertanyen a una nova espècie humana.

Segons publica aquesta setmana la revista britànica Nature, els investigadors han trobat a l'illa de Flores una mandíbula i diversos ossos de dits i d'extremitats, així com el braç dret de l'exemplar original, una dona que hauria viscut fa 18.000 Anys.

La primera troballa -part d'un esquelet que incloïa el crani- sorprengué al món en suggerir l'existència d'una espècie nova de ser humà, caracteritzada per la seva xicoteta grandària de menys d'un metre d'alçada.

La menudesa d'aquests éssers motivà el seu nom, "hobbits", en al·lusió als Personatges creats per JRR Tolkien en la trilogia El senyor dels Anells.

Després del descobriment d'aquella primera femella, hi hagué científics que pensaren que no es tractava d'una nova espècie humana, sinó que podria tractar-se simplement d'un pigmeu o un ser humà afectat de microcefàlia, els símptomes del qual són un cervell inusualment petit i sovint nanisme.

Però la troballa de més restes reforça la hipòtesi que els éssers que habitaren Flores fa menys de 20.000 Anys pertanyien a una espècie fins a ara desconeguda de ser humà, amb uns traços comuns que difícilment poden atribuir-se a una malaltia.

"No sembla que el creixement anormal sigui una explicació plausible, ja que el nanisme relacionat amb el desenvolupament hormonal i la microcefàlia que es desenvolupa en humans va acompanyada d'uns membres i pelvis de proporcions normals", apunta Morwood en la revista.

Fa un any es trobaren també en una de les coves de l'illa indicis de foc i de fabricació d'utensilis, la qual cosa suggereix que els anomenats Homo floresiensis, a pesar del seu cervell de la grandària d'un pomelo, tenien capacitat intel·lectual.

Els últims descobriments han tingut lloc en la Cova de Liang Bua, en la mateixa illa de Flores, i inclouen l'avantbraç d'un nen que l’habità fa uns 12.000 Anys, així com altres ossos que semblen datar de fa 95.000 anys.

Segons les dades recopilades fins ara pels científics, els "hobbits" tenien el cap xicoteta i sense barbeta, els braços llargs en relació al cos, la pelvis en forma de campana i extremitats robustes, semblants a les dels ximpanzés.

Vivien en un món poblat per rates de la grandària de gossos, enormes llargandaixos i elefants pigmeus; d'aquests últims, anomenats stegodon, s'han trobat restes en una de les Coves, amb marques de ganivet.

El professor Daniel Lieberman, de la Universitat de Cambridge, a Massachusets (EUA), afirma a Nature que "les troballes de Liang Bua són emocionants, pels interrogants que plantegen", i espera que pugui arribar-se a un consens sobre l'origen dels ésser diminuts.

En un principi se suggerí que descendien d'una altra espècie humana, l'Homo erectus, que hauria arribat a Flores fa 800.000 Anys. No obstant, la grandària dels braços plantejà la possibilitat que provingués d'una espècie més primitiva, l'Australopithecus, encara que els traços generals d'aqueixa família no concorden amb els dels "hobbits".

Si al final resulta que es tracta d'una espècie humana nova, això significaria que l'humà modern convisqué amb altres homínids fa molt menys temps del que es pensa. Els últims indicis de tal convivència va ser quan els Homo Sapiens coexistiren a Europa i Àsia amb els Neanderthales fa 35.000 Anys.


EFE


This page is powered by Blogger. Isn't yours?