<$BlogRSDUrl$>

dissabte, d’octubre 29, 2005

Els burgesos avorrits busquen emocions a Transsilvània i fins i tot es casen en “cerimònies vampíriques”.

Qui busqui una major dosi de misteri, històries vampiresques i castells tenebrosos no podrà trobar lloc més idoni per a passar la "nit de bruixes" que la llegendària Transsilvània, una regió del centre de Romania que atrau a més turistes gràcies a la promoció d’un Halloween singular a la terra de Vlad Dràcula.
Els que visiten aquesta regió de profunds boscos habitats per llops, óssos i animals salvatges emprendran una aventura diferent recorrent mítics llocs com el poble de Bran, on s'alça en el cim d'un puig un castell medieval que té totes les característiques del que el públic espera per a Dràcula i la gent el visita com a tal.

Passar el 31 d'octubre en tal castell s'ha convertit en la major atracció turística que promouen els romanesos per a la "Nit de Bruges" i no falten parelles amb un cert sentit macabre que fins i tot decideixen durant el seu viatge a Transsilvània unir-se en matrimoni amb un ritual a l'estil vampiresc.

Els romanesos no podien tenir millor idea que promoure halloween a Transsilvània i així reactivar el turisme del seu país, l'economia del qual es troba en reestructuració després de molts anys de règim comunista. Fins i tot, alguna vegada s'informà sobre l'existència d'un projecte per a obrir Draculàndia a fi d'explotar el mite del comte Dràcula i aprofitar la fascinació de molts per les històries de vampirs.

Algunes persones que han visitat Romania asseguren que el tema de Dràcula és inevitable. A Bran, els ciutadans es disputen quin dels múltiples castells antics és l'original on vivia el sanguinari Vlad Tepes. Els turistes finalment acaben visitant tres o quatre d'ells. A Pesar d'això, l'acollida turística és encoratjadora i fins i tot moltes persones que visiten Transsilvània asseguren haver tingut l'experiència més sorprenent i inèdita de les seves vides.

El turista nord-americà Tony Scheinman comentà que "ni tan sols l'aturada del Greenwich Village es pot comparar amb passar halloween a Transsilvània... tingué la major experiència de la meva vida al país de Dràcula i no puc esperar per anar-hi una altra vegada".

Transsilvània és una regió muntanyosa penetrada per tots els costats pels Carpats que per a alguns viatgers infon misteri i per a altres temor pels seus boscs ombrívols en els que el dia s'enfosqueix per la profusió d'alts pins d'un verd profund. Els seus castells, valls, muntanyes, límpids rius, pastors i cases i esglésies de fusta, conformen una bella estampa que no es pot deixar de visitar.


Bodes vampiresques

L'agència "Dràcula Tour" que promou recorreguts turístics a la regió de Transsilvània assenyalà que ha captat per a aquestes celebracions un grup del menys 75 persones. Com a anècdota esmentaren que anys arrere una parella contragué matrimoni a la nit d'Halloween al castell de Dràcula. "Tots els viatgers del grup es convertiren en els invitats a la boda i d'això informaren els mitjans locals. Des d'aquí l'hem transformat en un ritu anual i acceptem una parella per any com els nostres nuvi i núvia d'Halloween", digueren responsables de "Dràcula Tour" que té les seves oficines als Estats Units. Altres agències turístiques com "Tours Romania" promouen visites del menys una setmana que comencen a Bucarest i prossegueixen en Poenari, on es troben les ruïnes d'un històric castell de Dràcula, segons diuen, i a què s'arriba després de pujar almenys 1,450 escales.


El príncep de les tenebres

Transsilvània ha estat sempre associada a la llegenda de Dràcula basada en la vida d'un príncep romanès anomenat Vlad Tepes "L'Empalador", que durant les guerres contra els turcs tenia costum d'empalar als enemics de manera sanguinària. El seu nom es tornà més famós després que l'escriptor Bram Stoker (1847-1912) de Dublín publiqués la seva novel·la Dràcula a 1897.

Es diu que el príncep Vlad Tepes nasqué al poble de Sighisoara en 1431. La paraula "tepes" en romanès significa empalador. L'empalament era una forma d'execució, que consistia a travessar a la víctima entre les cames amb un pal llarg i punxegut. Els relats assenyalen que Vlad gaudia especialment les execucions en massa. Com aquests "empalats" romanien suspesos sobre la terra, el pes dels seus cossos els baixava molt lentament, causant que l'esmolada punta fóra destruint els seus òrgans interns. Vlad també va ser conegut Com Dràcula , que significa "fill del Drac". Son pare pertanyia a l'Ordre del Drac, formada pel Sant Emperador Romà Segimon amb el propòsit de vèncer als turcs. El pare de Vlad usà el símbol del drac en les seves monedes, d'on ve "Dracul" ("drac" o "dimoni").

Encara que és tot un mite, hi ha molts romanesos a qui no els interessa el tema de Dràcula. Si el cinema o la literatura no l'haguessin immortalitzat, tal vegada aquesta bella província hagués passat desapercebuda.

Diana Mendoza de Hammer
EFE-Reportatges


This page is powered by Blogger. Isn't yours?