<$BlogRSDUrl$>

dijous, de setembre 22, 2005

Rituals i delinqüència al Japó: La «iakuza» canvia de padrí

Per primera vegada en 16 anys, el clan més poderós de la màfia japonesa, conegut Com Iamaguchi-gumi, ha rellevat el seu cap suprem, la qual cosa podria desencadenar una sagnant guerra de bandes com la que ja sofrí el país en 1950.


Tot i ser una gegantina urbs de més de vuit milions d'habitants, una de les coses que més sorprenen de Tòquio és, a banda de la seva espectacular jungla de llums de neó, el silenci i la tranquil·litat que regnen a les carrers, algunes d'elles fins i tot dotades amb un suau fil musical, i on fins a es pot escoltar a la nit el cant dels grills que poblen les seves nombroses zones verdes.

Sota aquesta aparent placidesa subjeu, no obstant, una de les organitzacions mafioses més sinistres i sanguinàries del món, la «iakuza», prou agitada aquests dies davant de la possibilitat que es desencadeni una violenta lluita pel poder. I és que, per primera vegada en 16 anys, la família més poderosa d'aquesta màfia oriental, el clan denominat Iamaguchi-gumi, ha renovat la seva cúpula jeràrquica i ha designat un nou padrí.

En una cerimònia que tingué lloc a la ciutat de Kobe, Kenichi Shinoda, de 63 anys, rellevà a l'anterior «el senyor», Ioshinori Watanabe, qui s'ha retirat amb només 64 anys pel seu delicat estat de salut. A la seva jubilació també ha contribuït la condemna que recaigué sobre Watanabe al novembre de l'any passat per un tiroteig en què un dels seus guardaespatles matà un policia.

Renovada la seva cúpula, un centenar de «gàngsters» es reuniren en un luxós barri residencial de Kobe per a brindar pel canvi de timoner en el clan, que aglutina a 39.200 dels 80.000 Mafiosos fitxats al Japó.

Per a això, i segons requereix la tradició criminal de l'Imperi del Sol Naixent, brindaren amb tasses de sake, ja que aquest alcohol destil·lat de l'arròs simbolitza els llaços de sang que uneixen el cap de la família amb els seus sequaços.

A pesar de l'harmonia que regnà en tan singular ritual, discretament vigilat per nombroses patrulles d'agents, el periòdic Iomiuri Shimbun informà que la Policia tem que «es produeixin canvis estructurals en el món de l'hampa que desemboquen en una nova guerra de bandes com la que assolà Japó en la els anys 50».

Un de les primeres comeses del nou padrí serà evitar que aquesta transició provoqui un altre bany de sang, per la qual cosa Kenichi Shinoda haurà d'emprar a fons les qualitats d’organització que li han encimbellat fins al cim de la màfia nipona.

Antic nombre dos del Iamaguchi-gumi i excap del grup de la ciutat de Nagoya, Shinoda també atresora un fosc passat, ja que passà tretze anys al presó per haver assassinat amb una katana a un rival en 1969. Amb un ampli historial, el veterà mafiós s'ha convertit en el sisè líder d'aquest sindicat del crim, fundat en 1915 per Harukichi Iamaguchi i mig centenar d'estibadors del port de Kobe.

Després de controlar la distribució de mercaderies i el món de l'espectacle local, aquest clan estengué les seves xarxes per tot l'arxipèlag i amplià els seus negocis a la prostitució, les drogues i el joc. Amb més de 50 «oficines» repartides pel país, el Iamaguchi-gumi ha doblat el seu nombre de membres des de 1989, quan comptava amb uns 20.000 «gàngsters».

Sang i honor

No en va, es calcula que al Japó operen unes 2.500 Famílies dins de la «iakuza», els orígens de les quals es remunten als descendents dels últims samurais del segle XVII i els inadaptats socials del desaforat creixement econòmic nipó. A partir de tan nobles i industrioses arrels, els «8-9-3», –literalment ia-ku-za– en honor de les cartes inútils del joc del «Black jack», coincideixen en els vistosos tatuatges que llueixen per tot el cos i en el despietat caràcter sanguinari que exigeix el seu estricte codi d'honor.

PABLO M. DÍEZ. ABC amb modificacions.


This page is powered by Blogger. Isn't yours?