<$BlogRSDUrl$>

dissabte, de setembre 24, 2005

En el reialme de Putin, l’assassí de txetxens, un xarlatà promet ressuscitar els nens morts a Beslan


Rússia, que acaba de commemorar un any de la tragèdia de Beslan, assisteix atònita a un escàndol relacionat amb un guaridor que promet a les desconsolades mares ressuscitar als seus fills morts durant aquell atac terrorista.

Tot començà fa una setmana, quan diverses dones del Comitè Mares de Beslan, que reclama al Kremlin responsabilitats per la tragèdia, viatjaren a Moscou seduïdes per les promeses del guru Grigori Grabovóy, qui es declara Jesucrist ressuscitat.

A canvi de mil euros per persona, el farsant promet a les desesperades i crèdules dones que el 14 d'octubre organitzarà en Beslan un acte de resurrecció col·lectiva dels 187 nens morts en la caòtica i sagnant operació de rescat, al costat de 144 adults.

Per a major confusió, encapçalà a aqueix grup Susanna Dudíyeva, la mateixa presidenta del Comitè que fa tres setmanes, en l'aniversari de la tragèdia, es reuní a Moscou amb el president Vladímir Putin per a inquirir per què les tropes es llançaren a l'assalt disparant amb tancs i llançaflames contra l'escola repleta d'ostatges.

La televisió mostrà imatges del fòrum dels adeptes de Grabovóy en les que la dona que gosà tirar-li en cara a Putin acusacions que mai ningú s'atreví a dir-li, balbucejava entre llàgrimes paraules d'agraïment al 'mestre' que li sabé 'tornar l'esperança.

“Quan partíem a Moscou, molts ens deien: on aneu, en què us esteu ficant? Però només som unes mares a qui nos fa mal l'ànima, i que només parlem, entenem i actuem amb el cor”, digué, afligida, Dudíyeva

“Durant la tragèdia, només resàvem perquè ens salvessin, però no serví per a res... I ara només vivim de l'esperança d'un miracle, que els xiquets tornin amb nosaltres, afegí una altra dona, Rita Sidakova, qui perdé la seva única filla a l'escola de Beslan, on un comando suïcida txetxé segrestà a 1.251 persones.

Llavors Grabovóy proposà emprar les seves capacitats sobrenaturals per a ressuscitar a les víctimes, i al fòrum repetí la seva promesa davant les mares i uns dos mil adeptes que esclataren en aplaudiments.

Segons el diari “Izvestia”, Grabovóy era un més de la legió de mags que fan el seu agost a Rússia, però fa un any creà una secta i es declarà Déu reencarnat capaç de ressuscitar difunts, manejar esdeveniments i salvar la Terra de catàstrofes globals.

També creà entre els seus seguidors un partit, inundà el país amb els seus llibres, videoconferències i “etiquetes que allunyen la mort”, i fa poc arribà a prometre que succeirà a Putin en 2008 per a prohibir per a sempre la mort a Rússia.

Per a donar-se importància, arribà a insinuar que fins i tot el Kremlin recorre als seus serveis i li confia la tasca de “carregar d'energia” l'avió presidencial davant dels vols de Putin i “diagnosticar” a distància l'estat dels artefactes espacials.

Però l'estafa als parents de les víctimes curullà la paciència i provocà en la societat una onada d'indignació, a la que ahir se sumaren més de 200 integrants del Comitè Mares de Beslan, sense crítiques, sinó amb compassió cap a les dones enganyades.

“Condemnem la criminal i cínica manipulació de les dones que sofriren la pitjor desgràcia, la mort dels seus fills, i que lluiten per que es faci justícia”, declarà el Comitè en una carta oberta en la que exigí a la Fiscalia russa que “doni una valoració jurídica a l'activitat del xarlatà Grabovóy” i “prengui mesures legals”.

Però el Comitè afirmà a més que darrera de l'activitat del sectari estan els serveis secrets, en “un altre intent de desacreditar, dividir i, conseqüentment, neutralitzar” a la seva molesta organització, que denuncia la incompetència de les autoritats en la crisi dels ostatges i reclama respostes a les seves incòmodes preguntes.

I és que la invitació de Putin per a reunir-se amb les mares en l'aniversari de la tragèdia ja havia suscitat polèmica en Beslan, tant més que el president ni demanà perdó, ni donà respostes, i tirà la culpa al “terrorisme internacional” i la debilitat de l'Estat que li tocà heretar.

Per a Natalia Guevorkián, columnista del diari “Kommersant”, l'escandalós del cas, sense indagar en la teoria de la conjura, és que el sectari 'es convertí en l'última esperança de les mares dolorides perquè Putin era “la penúltima”, i no donà la talla.

La periodista preguntà “fins quin grau de desesperació calia portar amb la indiferència a aquella gent desgraciada, perquè el seu últim refugi i última esperança sigui un bergant i un lladre.

“Si un sol habitant de Beslan dóna diners a Grabovóy, serà una sentència moral al president i a tot el sistema actual a Rússia, serà el nostre malson i la nostra vergonya comuna”, sentencià.

EFE


This page is powered by Blogger. Isn't yours?