<$BlogRSDUrl$>

divendres, de juliol 15, 2005

L'escriptor Javier Cercas qualifica de «carnavalesca» i «grotesca» la querella per injúries presentada per una pitonissa

Girona.- «Carnavalesca» i «grotesca». Així és com Javier Cercas, l'autor del best seller Soldats de Salamina , qualifica la denúncia que la pitonissa Pilar Abel ha presentat contra ell pel fet que es veu retratada, calumniada i injuriada en la novel·la i que va motivar que l'escriptor ahir fos interrogat al jutjat d'instrucció número 4 de Girona. Cercas va reiterar davant el magistrat que no coneix de res Pilar Abel i que la pitonissa que apareix a la novel·la és un personatge de ficció. L'escriptor va argumentar al jutge que, seguint la mateixa lògica que la denunciant, ell es podria sentir identificat amb Napoleó pel fet que és baixet i té úlcera d'estómac.

El mediàtic escriptor Javier Cercas ahir va tornar a tenir al davant càmeres i micros, però aquest cop va canviar l'escenari. Ahir era a les portes del jutjat d'instrucció número 4 de Girona, on va ser interrogat durant prop d'una hora en relació amb la denúncia que ha presentat contra ell la pitonissa. Lluny de fer una crítica de la seva pròpia obra o una lliçó de teoria novel·lística, Javier Cercas va haver de contestar a preguntes sobre la concepció de Soldats de Salamina i l'encaix del personatge de la Conxi, artísticament rebatejada com Jasmine. Així, Cercas va haver de remuntar-se al 1994, quan va concebre la novel·la, i als anys 1998 i 1999, quan la va escriure. Va explicar que va crear el personatge de la Conxi com una figura clau en la trama, ja que és la guia del narrador, l'ajuda a trobar la realitat. I segons ell, a l'hora de crear-la, no es va inspirar en cap persona coneguda i encara menys en Pilar Abel Martínez ja que ni la coneix. Per això, considera «absurd» que s'hi pugui sentir identificada. Cercas va assegurar al jutge que aquest personatge és pura ficció, i que l'únic de real és Rafael Sánchez Mazas. Cercas va continuar comentant la seva pròpia obra, afegint que tot i que en la novel·la es digui que es tracta d'un relat real, això no és més que un recurs literari. I va exemplificar-ho recordant que el narrador Javier Cercas és periodista i ell no; que el seu pare ha mort, i això tampoc és cert.

Cercas també considera que el perfil de la Conxi no encaixa amb el que percep la pitonissa que l'ha denunciat i que ha motivat que se'l titlli a ell de «masclista» per haver donat un «tractament vexatori» a la dona. Segons ell, el personatge de ficció és «tendre».

En la declaració, també se'l va interrogar sobre la difusió de Soldats de Salamina i els beneficis. Això, segons el lletrat de Cercas, Carles Monguilod, confirma el que ja havia dit inicialment: que la querella respon a motius econòmics. I precisament per no voler entrar en aquest joc, Cercas va declinar fer declaracions a la premsa. Tot i això, sí que va qualificar de «carnavalesca» i «grotesca» la denúncia, «digne d'aparèixer a programes com Crónicas marcianas».

Tema relacionat: Una pitonissa es querella contra Cercas perquè es veu retratada a «Soldats de Salamina»

M. Àngels Pagès, El Punt


This page is powered by Blogger. Isn't yours?