<$BlogRSDUrl$>

dissabte, de juny 25, 2005

Llum miraculosa

S´Hort d´es Correu de Manacor visqué ahir un nova edició del ritual de curació de xiquets amb malaltia d'hèrnies; la tènue llum de l'alba i el remei natural de les “vimeteres” són el secret de la convocatòria anual

T. OBRADOR. MANACOR.


El ritual de s’Hort d´es Correu de Manacor visqué ahir una nova experiència. En aquesta ocasió, 29 xiquets i xiquetes procedents de diferents municipis de Mallorca participaren de la convocatòria que cada any s'activa amb la tènue llum de l'alba.

L'objectiu, ser alleujats de les seues malalties d'hèrnia mitjançant el remei natural dels dos arbres protagonistes (mimbreres, vimeteres). L'esplendorós astre rei i el seu ball saluden els seus incondicionals devots.

La llum curativa sol fer efecte i la tradició es repeteix any rere any. Es tracta d'un ritual popular, una llegenda que fins i tot està citada en la Història de Mallorca.

La família que porta a terme dit ritual coordina tot el procés.

Bàrbara Sunyer detallà que en aquesta edició els xiquets i xiquetes eren d'edats compreses entre els dos mesos i els set anys. Dels quaranta joves que provaren la medecina de s´Hort d’es Correu, uns 35 es curaren. Davant de tals resultats satisfactoris, alguns metges han arribat a recomanar el tractament popular. "Mentre visquem aquí ho farem", assenyalà Bàrbara Sunyer.

El cerimonial és definit per molts com una tradició "misteriosa". El poder miraculós es transmet de generació en generació en la família. En aquest sentit la filla, la néta i altres parents participen activament del procés. En primer lloc es tallen les branques per la meitat. Es desfullen deixant els gemmes. Quan el xiquet o xiqueta ha passat, es tornen a lligar amb tires de ràfia, s'unten de fang, i es tornen a deixar créixer. Si la branca torna a brollar en cada junta (en un mes es pot conèixer), significa que l'hèrnia del xiquet ha sigut curada.

Els resultats han sigut fins i tot divulgats en l'estranger. En aquest ritual també es donen cita curiosos i joves vetlladors que arriben de gaudir de la revetlla de Sant Joan. Alguns pares ofereixen un donatiu a Sunyer.

Sobre el cinc del matí ja s'acudeix a S´Hort d´es Correu, al costat de la rotonda de la sortida de Manacor en direcció a Porte Crist. En una jornada embolicada per la màgia de la tradició. Aquest dia el sol aguaita amb un brillantor distint, veres de festa i adquireix centelleigs de sarau. És la primera celebració de l'estiu, i ja es nota en la climatologia i la vestimenta de temporada.

Molts criatures esclaten en plor en el moment de complir amb el ritu. Alguns pares i mares tampoc poden evitar emocionar-se, i l'esperança d'alleujar als seus primogènits de les malalties d'hèrnia es nota als seus ulls.

Un altre sentit de festa de Sant Joan es viu en diferents municipis de Mallorca. En Sant Joan, per exemple, a la comarca del Pla, la Nit Màgica s'inicià amb una processó familiar il·luminada per xicotetes llums artístiques. En la diada del sant, sortida de dimonis i xeremiers, Sant Joan Pelós i Corb de Sant Nofre.

Diari de Mallorca, 25 de juny de 2005


This page is powered by Blogger. Isn't yours?