<$BlogRSDUrl$>

dimarts, de juny 28, 2005

Didier Payré publica a Farell Editors el primer recull de llegendes del Canigó

El llibre de Didier Payré constitueix el primer recull de llegendes del Canigó procedents tant de la bibliografia com de fonts orals. Les llegendes a l'entorn d'aquest cim, que durant molt de temps va ser considerat el més alt del Pirineu, evidencien que el Canigó és més que una muntanya i que ha constituït un monument natural, cultural, històric i llegendari a l'entorn del qual s'han generat supersticions, por i admiració. Fruit de tots aquests elements n'han sorgit una gran quantitat de llegendes, una part de les quals també fan referència a la consideració de muntanya sagrada per als catalans o a la seva consideració com a símbol de la unitat cultural i lingüística.

El llibre recull un centenar de llegendes sobre els orígens del Canigó, la maledicció de la muntanya, els simiots, el gegant dels Pirineus Roland, indrets de la muntanya i històries relacionades amb dimonis o amb sants, santes i monjos. També recull llegendes de malediccions i ànimes en pena, d'encantades, de bruixes i encantaments, de creences, de màgia, de senyors i cavallers, d'homes i dones del Canigó, d'animals i sobre el temps.

Tal com explica l'autor en la introducció del llibre, malgrat el seu aspecte màgic i llegendari, fins ara no s'havia recollit tot aquest material en un sol llibre. Per això, moltes de les llegendes són desconegudes del gran públic. A més del recull, l'autor ha treballat per complementar els textos procedents de la literatura amb el testimoni oral de gent gran. En aquest sentit, Didier Payré fa un crit d'alerta al perill que aquest testimoni oral es perdi per l'avançada edat de les persones que encara recorden aquest patrimoni cultural. Per això assegura que és una 'responsabilitat col·lectiva' fer aquest treball de salvaguarda.

L'autor del llibre, Didier Payré i Roig, va néixer a Perpinyà l'any 1959. És mestre d'escola de primària i des de fa disset anys viu a Rià. Ha fet diversos estudis de toponímia per a les reserves naturals del Conflent i ha participat en el projecte de la Ruta del Ferro entrevistant antics carboners i miners de l'entorn del Canigó i obrers dels forns alts de Rià. Com a aficionat a l'excursionisme, ha publicat diversos articles a la revista 'Muntanya'.

Abans de publicar el llibre de llegendes del Canigó, Payré ha publicat altres treballs sobre les llegendes i la tradició oral, entre els quals hi ha 'Mémoires de nohedes: légendes et tradition orale' o 'Històries de pedres' i 'Històries de plomes i pèls', dels quals n'és coautor i que formen part del projecte de Parc Natural Regional dels Pirineus Catalans. Payré és membre del Grup dels Col·lectors de la Memòria Oral del Conjunt Conflent, Cerdanya i Capcir.

Montserrat Ayala. ACN


This page is powered by Blogger. Isn't yours?