<$BlogRSDUrl$>

dimarts, de febrer 15, 2005

La Ciutat hermètica

Exposició a Barcelona sobre Hermes

El passat tres de febrer es va inaugurar l'exposició que el Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona i el Centre d'Estudis de Simbologia , amb els suport de l'IMPUQiV, organitzen sobre la presencia d'Hermes, déu de les arts, el comerç i les ciències, en els edificis i monuments de Barcelona.
Els déus grecs i romans habiten Barcelona. Molts viuen a la intempèrie, als parcs i les places, perň també a les façanes dels edificis nobles, decorant-los. D'entre tota la família de deïtats, perň, destaca la presencia d'una, la que porta casc alat i sandàlies amb ales. Es tracta d'Hermes, el déu de les arts, el comerç i les ciències. Per descobrir els racons on s'amaga el també anomenat missatger diví, el Col·legi d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona (CAATB) ha organitzat una exposició fotogràfica, un cicle de tres conferencies i una ruta pels carrers de la ciutat.
«Volem que els ciutadans de Barcelona aprenguin a mirar cap a amunt i prenguin consciència d'una presencia tan evident en l'arquitectura de la ciutat com la d'Hermes», comenta Mireia Valls, coordinadora de l'exposició Barcelona hermètica.

El déu i la burgesia
Tot i que no és exclusiva de la capital catalana sinó que apareix representada en més o menys quantitat a tots els nuclis europeus, aquesta deïtat complexa, que es relaciona amb el comerç, va ser triada per nombrosos burgesos a l'hora de construir les seves cases al segle XIX, quan es van enderrocar les muralles medievals. De fet, la majoria de les 200 imatges que els organitzadors afirmen que han trobat de la deïtat es concentren a l'Eixample i Ciutat Vella. Barcelona Hermètica, que ha tingut el suport de l'Institut Municipal del Paisatge Urbà i la Qualitat de Vida de l'Ajuntament, permet establir els vincles existents entre la ciutat i el déu grec, des d'un punt de vista bàsicament simbòlic, deixant potser de banda l'aspecte més arquitectònic de les peces tractades.


Un pont entre l’humà i el suprahumà
Fill de Zeus i la plèiade Maia, Hermes és el missatger dels déus de l'Olimp, d'aquí que sovint se'l simbolitzi amb unes ales al casc i als peus. Altres atributs amb què se'l representa és una barra d'or alada amb dues serps enroscades, el caduceu, que l'acredita en la seva feina d'emissari. És una deïtat grega que serveix de vincle entre l'home i els déus, entre l’àmbit natural i el supranatural. Convertit en Mercuri per la tradició romana, Hermes també és el guia dels viatgers - fins i tot en el darrer dels viatges, després de la mort -, guaridor diví - d'aquí que sovint es representi el seu caduceu a les farmàcies - i inventor de la lira i la flauta. A més, Hermes està molt relacionat amb el món de les arts i la ciència. Inventor del llenguatge, se'l considera un «desvetllador de consciències». També és la deïtat del comerç, i el dia de mercat, dimecres, treu el nom de la versió romana, Mercuri. Un esperit comercial que l'uneix amb Barcelona i la seva llarga tradició comercial amb els pobles de la Mediterrània

Basat en informació de El Punt


This page is powered by Blogger. Isn't yours?