<$BlogRSDUrl$>

dimecres, de gener 05, 2005

Conèixer a l'enemic
La universitat Vaticana ofereix un curs sobre Satanàs

NICHOLAS RIGILLO. ROMA.

"Les bèsties de Satanàs", una banda de joves de Milà, ballen en un bosc, xafant fort sobre la improvisada tomba de dos amics a qui acaben d'assassinar brutalment.
En la veïna població de Chiavenna, tres adolescents decideixen apunyalar i colpejar fins a la mort a una monja com a part d'un macabre ritu satànic. "Estàvem avorrides i volguérem fer quelcom diferent", digué una de les xiquetes més tard a la policia.
Aquests episodis recents consternaren a la societat italiana i als experimentats jutges convocats per a investigar-los.
Però per a l'Església catòlica romana són només la punta més visible d'una piràmide profana que té en la seva base a milions de supersticiosos, persones crèdules i desesperades que busquen eixir de les seves misèries recorrent al satanisme, la bruixeria i el món de l’ocult.
Per a ajudar a manejar el que consideren un fenomen preocupant, la Universitat Regina Apostolorum del Vaticà està oferint ara als seus estudiants un curs de satanisme i exorcisme.


A partir de febrer

El curs, que comença al febrer, es dirigeix a novici i aspirants a sacerdot que estudien a la universitat catòlica a Roma. Amb lectures sobre una varietat de temes -des de demonologia fins a bruixeria, passant per "exorcisme aplicat" fins a dret canònic i ocultisme- el curs apunta a informar els estudiants sobretot allò que s'ha relacionat amb el príncep de la foscor.
"La idea és ajudar els sacerdots a manejar a aquells joves que se senten atrets pels cultes satànics o a pares que estan preocupats davant de la possibilitat que els seus fills s’haguessin unit a algun tipus de secta", explica Carlo Climati, un dels professors.
Climati, un periodista expert en assumptes relacionats amb els joves, atribueix la creixent popularitat del satanisme i les arts ocultes a una sèrie de factors. Aquests inclouen el que anomena "noves formes de soledat" entre els joves: l'aïllament sorgit de passar massa temps enfront del televisor i massa poc en companyia d'amics i familiars, i la creixent disponibilitat de material en Internet.
"En el passat, l'exposició dels adolescents al satanisme es limitava als texts d'unes poques bandes de rock. Ara, hi ha milers de pàgines web destinades a Satanàs", explica Climati. Una recerca de la paraula "satanisme" en Google aporta centenars de milers de resultats. Aquests inclouen "La Web Oficial de l'Església de Satanàs" i "Satanism Today".


Fascinació pel mal

El fet que el pitjor tendeix a cridar més l'atenció que el bo requereix una llarga explicació sobre la fascinació que la gent sent cap a tot el maligne.
"Un arbre caient fa més soroll que tot un bosc creixent", assenyala Climati, citant un tradicional proverbi xinès. Però, què és el satanisme? Mentre que un simple diccionari el descriu com "caràcter del que és satànic; culte dedicat a Satanàs i al mal", el professor Climati argumenta que el satanisme és de fet una forma extrema de pessimisme.
A pesar que la idea de Satanàs és probablement tan antiga com la humanitat, el professor Climati diu que l'expansió de la seva popularitat en el món en part va ser impulsada per l'emergència del moviment conegut com a New Age, que en una recent circular del Vaticà fou descrit com "cultura individualista, egoista i totalment anticristiana".

Diari de Mallorca de 5/01/2005

This page is powered by Blogger. Isn't yours?