<$BlogRSDUrl$>

divendres, d’octubre 03, 2003

Fanta i Diamond:


o
la falsetat de les medecines alternatives

Fa dècades que vivim en un món en el qual cada dia l'esperança es ven com el pa a milions de persones a través dels horòscops, les botigues de medicina alternativa, les revistes del cor, els vidents, els venedors de piràmides de plàstic i «tutti quanti».

L'altre dia em van enviar dues publicacions fascinants que també eren, en certa manera, complementàries. Una era un petit fullet publicitari escrit per un vident i mèdium que es diu Profesor Fanta, cosa que suggereix o bé que la seva clarividència no li va servir de gaire a l'hora de triar un pseudònim professional, o bé que aquest pobre home realment té nom de refresc. En tot cas, en aquest fullet, el professor Fanta explica (i tradueixo del castellà) que «ha passat més de trenta anys fent la volta al món, del nord cap al sud». Ara, però, es troba per aquests verals i està disposat «a resoldre tota mena de problemes per difícils que siguin: de la feina, negocis, malalties d'origen desconegut...». Aquí vaig fer una pausa, perquè l'altra publicació que m'havia caigut a les mans tenia a veure, precisament, amb una «malaltia d'origen desconegut»: el càncer. De fet, fa exactament un any i en aquest mateix espai, vaig parlar d'aquest llibre, que aleshores estava sent traduït. Vaig dir aleshores que havia de sortir «ben aviat» però vet aquí, com sol passar amb els llibres, que va trigar més del compte i va sortir fa tan sols un mes. Per tant, no crec que hagi de demanar disculpes si torno a parlar d'aquest volum excepcional. Es diu en la seva versió catalana L'escàndol de la medicina alternativa (ed. La Campana) i és del periodista anglès John Diamond, víctima d'un càncer del coll i víctima també d'uns quants centenars de sanadors i metges alternativistes que li asseguraven que el podien curar. Irritat per les pretensions d'aquesta gent, Diamond va escriure un assaig tan divertit com trist en contra de la medicina alternativa: un assaig modèlic, tot i que va morir abans de poder acabar-lo del tot. Aquest assaig està acompanyat del llibre esmentat per una sèrie d'articles que Diamond va publicar mentre patia el càncer, molts d'ells, increïblement, humorístics. La traducció, del Dr. Jesús Purroy, capta a la perfecció l'estil entre elegant i

col·loquial de Diamond; i uns pròlegs interessants d'en Salvador Cardús i de l'oncòleg Jordi Estapé ajuden a situar el tema de la medicina alternativa en el context català; el mateix context, per cert, en el qual es mou el misteriós professor Fanta, si més no per ara. La cosa trista és que, amb tota seguretat, més catalans trucaran al professor Fanta que compraran el llibre de Diamond. Al cap i a la fi, qui pot resistir l'oferta d'algú que diu que pot «resoldre els seus problemes de manera immediata»? L'esperança, diu una dita anglesa, mai no deixarà de fer bategar el cor humà, i deu ser per això que des de fa dècades vivim en un món en el qual cada dia l'esperança es ven com el pa a milions de persones a través dels horòscops, les botigues de medicina alternativa, les seccions tipus Rincón de la Magia a les revistes del cor, els vidents, els curanderos, els homeòpates, els venedors de piràmides de plàstic, i tutti quanti. És més, ens hem acostumat tant a tot plegat que hem oblidat que tant els horòscops com la homeopatia, tant la curació per la fe com l'aromateràpia, etcètera, etcètera, es basen en uns fonaments del tot irracionals. Dit d'una altra manera, vivim envoltats d'una mena de xamanisme de fireta, convertit en respectable gràcies a una certa acceptació popular.

«Sabem que la medicina oficial sol funcionar, si més no dintre dels seus límits, i la medicina alternativa, en general, no»

Havent dit això, potser sí que la ciència encara no ha sabut explicar-ho tot. Potser sí que existeixen, posem per cas, els fantasmes, els ovnis, l'equilibri kàrmic i la vida després de la mort i desenes d'altres fenòmens paranormals i sobrenaturals. Potser encara ens falta desenvolupar les eines necessàries per investigar tot això, no ho sé. Però sí que sabem que, pel que fa al camp estricte de la medicina, la medicina oficial, per molts defectes que pugui tenir, sol funcionar, si més no dintre dels seus límits, i la medicina alternativa, en general, no. Si aquesta afirmació us sembla massa contundent, llegiu, si us plau, el llibre de Diamond. És cert que aquest arriba a la conclusió no gaire esperançadora que el sofriment de vegades és inevitable, mentre que el professor Fanta, per contra, ens assegura que ell ens ajudarà a «deixar de patir». Fins i tot hi afegeix que si no hem deixat de patir -gràcies als seus mètodes- al cap de tres dies ens reemborsarà els diners. Sospito, però, que abans que hagin passat els tres dies estipulats, el professor Fanta ja haurà tornat a continuar la seva volta al món.


Matthew Tree. El PuntThis page is powered by Blogger. Isn't yours?