<$BlogRSDUrl$>

dilluns, de desembre 08, 2003

Magic: una fira per a crèduls

L'esoterisme guanya adeptes i converteix BCN en la seva capital europea

Consulten el tarot per saber si l'amor està a punt d'arribar, cremen espelmes per aconseguir feina, es retraten l'aura per conèixer la seva pròpia energia o busquen en el més enllà allò que la lògica no pot contestar. Els adeptes a l'esoterisme cada vegada són més nombrosos i més multidisciplinaris. "El meu vident m'ajuda més que un psicòleg i un metge junts", va explicar ahir sense vergonya la Lourdes, una incondicional, a la sortida de la fira Magic. El saló s'ha convertit en la cita més important del sector a Europa. Fa un any va atraure més de 50.000 aficionats i aquest any espera trencar rècords amb 155 expositors i ni un metre quadrat lliure.
Espanya s'ha convertit en l'epicentre continental de les ciències ocultes, amb Barcelona com a capital. Un centenar de botigues i locals vinculats a la màgia, la para- psicologia i les teràpies alternatives donen fe d'aquest fenomen emergent. Al Paral·lel, un megacentre de cultura esotèrica de més de 2.000 metres quadrats --el més gran del continent, asseguren-- sintetitza el boom, ja que conjuga sales de conferències, una cafeteria on els tragos endolceixen converses metafísiques, taules on el futur es barreja amb el present i una megabotiga no apta per als escèptics.
La "professora i vident" Rossana, instigadora de l'establiment, explica que "la il·lusió" de la seva vida és "promocionar el món esotèric". I en aquest afany no se li ha escapat ni un detall. El neòfit pot des de consultar l'esdevenidor fins a adquirir llibres, olis litúrgics, espelmes negres en forma de tisores, bruixetes de la sort, branques de bedoll per netejar energies i fins i tot kits de màgia casolana per aconseguir separacions, segons diu el paquet. La propietària no amaga que aquest sector és procliu a "l'intrusisme" i a l'estafa, però apel.la al sentit comú per evitar ensurts. "Si un vident d'entrada no t'endevina el passat, és que no és autèntic", sentencia.
Un altre local, el Magik Spirit, anuncia que obrirà aviat al Centre de la Vila (a la Vila Olímpica), com a centre lúdic de 1.500 metres quadrats, amb restaurant esotèric i botiga inclosa. Els últims mesos, com a mínim una desena d'establiments nous repartits per la ciutat constaten l'empenta dels moviments de la Nova Era. La terminologia resumeix la tendència a la varietat: "Ja no parlem només d'esoterisme, sinó també de medecines alternatives i teràpies d'autoajuda", detalla Sebastián D'Arbó, director del Magic. El saló de l'annex del Palau Sant Jordi es queda petit davant l'allau de curiosos, de seguidors i, com no podia ser d'altra manera, d'autèntics obsessos pel tema.

Amulets i ordinador

La María José és una de les visitants que van sortir ahir amb la bossa plena. Amulets, minerals i espelmes acompanyen la seva biografia. "Estic convençuda que funcionen si hi creus", remata. I mentre Rossana assegura que les espelmes sense ritual són paper mullat, D'Arbó afirma que "la fe mou muntanyes" i que el fervor dels qui atribueixen propietats màgiques als objectes pot ser suficient per canviar el rumb de les coses, o almenys per tornar l'esperança.
Enmig del max-mix d'opcions que ofereixen botigues i fires (de la ritualització d'amulets egipcis a les cartes astrals per ordinador), no hi ha cap dubte que el plat fort és la lectura del tarot. Els especialistes assenyalen que la proporció d'homes consultants cada vegada s'acosta més a la de dones, tot i que ells estiguin més interessats en la feina mentre que elles interroguin sobre els fills o els vaivens del cor.

Patricia Castán, El Periódico de Catalunya


This page is powered by Blogger. Isn't yours?